phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

10 rád, na čo si dať pozor pri kúpe bytu či domu

Vydané 7. 10. 2018

Kúpa domu či bytu je jedna z najväčších životných investícií, a tak sa oplatí nad ňou zodpovedne pouvažovať, určiť si priority a zahodiť ružové okuliare. V praxi to znamená neplatiť navyše za to, čo nepotrebujete, ale zas nešetriť na veciach, na ktorých vám skutočne záleží. Prinášame vám 10 faktorov, na ktoré sa treba zamerať, pretože práve pri nich ľudia robia chyby najčastejšie.

1. URČITE SI FINANČNÝ STROP

Väčšina ľudí hľadajúcich nové bývanie nemá k dispozícií dostatočnú hotovosť, ale plánuje kúpu nehnuteľnosti riešiť hypotékou. Najskôr si ujasnite, v akej cenovej rovine sa pohybujete, aby ste mohli svoju novú nehnuteľnosť komfortne splácať. Uvažujte nielen nad aktuálnou situáciou, ale aj nad finančnou perspektívou na najbližšie roky. Najlepšie je pri žiadosti o hypotekárny úver poradiť sa priamo v banke, od ktorej si chcete požičať. Kvalifikovaní špecialisti na hypotéky vám poradia, aké máte možnosti a s akou finančnou rezervou máte počítať do budúcnosti. V súčasnosti, kedy platia už prísnejšie pravidlá ohľadom maximálnej výšky hypotéky, ktorú vám banka môže poskytnúť, by ste mali začať zvažovať kúpu nového bývania až vtedy, kedy mate našetrených aspoň 10 % ceny nehnuteľnosti. Zodpovedné voči vám samotnému je nielen si požičať, ale mať pod kontrolou všetky vaše pravidelné výdavky, medzi ktorými by nemala chýbať finančná čiastka, ktorú ste schopný mesačne odkladať v rámci sporenia z vášho príjmu.

2. ZISTITE SI CENU PREDÁVANÝCH NEHNUTEĽNOSTÍ

Spravte si prehľad na realitnom trhu a navštívte niektorý z realitných portálov. Pozrite si nehnuteľnosti s rôznymi lokalitami a porovnajte predajné ceny. Ak už máte presne vyšpecifikovanú lokalitu, kde chcete bývať, zamerajte sa na byty či domy s podobnou veľkosťou a stavom. A nezabudnite ani na občiansku vybavenosť v lokalite nehnuteľnosti.

3. POZOR NA DLHOVEKÉ PONUKY

Možno uvažujete nad nehnuteľnosť, ktorú ste už videli na rôznych realitných portáloch a „zavadili“ ste o ňu v posledných týždňoch už viackrát. Dlhovekosť nehnuteľnosti v inzercii môže byť znamením, že jej cena je nadhodnotená. Obhliadka vám môže napovedať, či je to len zle nastavená cena alebo nehnuteľnosť skrýva nejaké riziko.

4. ZVOĽTE SI LOKALITU, KTORÁ VYHOVUJE PRÁVE VÁM

Najzásadnejší vplyv na cenu nehnuteľnosti má lokalita. Rozdiely môžu byť priepastné nielen v rôznych regiónoch, ale aj v rámci jedného mesta. Voľba závisí predovšetkým na vašich potrebách, zamyslite sa, či dáte prednosť väčšiemu priestoru na kraji mesta, alebo radšej menšiemu bližšie k vašim bodom záujmu, aby ste potom neminuli rozdiel v cene na každodenné rozvážanie autom na dlhé trate. Lokalita je v cene odzrkadlená, ale do akej miery, to musí zvážiť každý individuálne. Záleží samozrejme na finančných možnostiach jednotlivca. Dôležite je si premyslieť či kupujete nehnuteľnosť „len“ na pár rokov, alebo na dlhšiu etapu svojho života.

5. DOBRÁ LOKALITA NIE JE LEN O POLOHE

Pri výbere miesta vášho bývania sa neorientujte len na blízkosť k centru. Niektoré mestské a obecné štvrte môžu mať kvalitnú infraštruktúru, dostatok parkovacích miest i občiansku vybavenosť. Lokalita, kde v pešej dostupnosti pohodlne nakúpite, nájdete škôlky, školy, inštitúcie či rôzne služby bude mať určite vyššiu cenu. Tento komfort je však pre dlhodobé bývanie veľmi cenný. Berte do úvahy aj potenciálny rozvoj. Miestne zastupiteľstvo možno v okolí plánuje zrekonštruovať cestu a chodníky, otvoriť novú školu či škôlku a súkromný investor plánuje zriadiť nákupnú zónu s kultúrno-spoločenským centrom. Plánovaný rozvoj má vplyv aj na ceny domov a bytov. Platí to, samozrejme, aj opačne – ak lokalita upadá, bude padať aj cena nehnuteľnosti.

6. PREVERTE SI PRÁVNY STAV NEHNUTEĽNOSTI

Z právneho hľadiska je nutné preskúmať, či nehnuteľnosť kupujete od skutočného majiteľa, či je nehnuteľnosť bez tiarch, bremien alebo iných obmedzení. Neuškodí preskúmať ani termín nadobudnutia nehnuteľnosti predávajúceho, čo je vlastne aj súčasťou znaleckého posudku nehnuteľnosti. V prípade rodinného domu je nutné preskúmať aj stav pozemku – napr. či nad pozemkom, popri alebo pod pozemkom nevedú v nejakej časti siete, ktoré by nás mohli v budúcnosti obmedziť. Odporúčame sa zaujímať aj o okolie, o pripravované zmeny v okolí nehnuteľnosti, dostupnosť občianskej vybavenosti. Toto všetko bude aj do budúcna vplývať na hodnotu nehnuteľnosti a kvalitu bývania.

7. OBRÁŤTE SA NA REALITNÉHO AGENTA

Možno sa vám bude zdať, že najať si dobrú realitnú kanceláriu alebo právnika sú vyhodené peniaze, opak je pravdou. Služby týchto odborníkov sú na nezaplatenie. Poradia, odporučia a tiež šetria  čas. Renomovaná realitná kancelária jasne a zrozumiteľne vysvetlí celý proces predaja nehnuteľnosti, pomáha pri rozhodovaní. Poskytne poradenstvo pri spracovaní zmluvnej dokumentácie potrebnej k úspešnému zvládnutiu celého procesu. To však, pochopiteľne, platí len v prípade, že sa spojíte s maklérom, ktorý je seriózny a nepozerá len na to, aby predal rýchlo.

8. KVALITU BÝVANIA OVPLYVŇUJÚ AJ MATERIÁLY A PREVEDENIE

Cena domu sa odvíja aj od toho, či je postavený z tehál alebo panelov. Tehlový dom ponúka lepšie a ľahšie zmeny dispozície, má lepšie izolačné vlastnosti ako panel. Dnes už však rozhoduje aj zateplenie, pri ktorom si treba zistiť, kedy a ako bolo realizované. Na cenu vplýva aj vek bytovky, to, či byt má alebo nemá balkón, aký atraktívny výhľad ponúka alebo to, či ide o krajný byt alebo nie. Rozhodne by ste sa mali pýtať na technický stav rozvodov, stúpačiek, výťahu, strechy, zateplenia, zistiť si energetický certifikát budovy a aké sú prevádzkové náklady na energie.

9. RÁTAJTE AJ S CENOU NA DODATOČNÉ OPRAVY

Pri obhliadke starších domov a bytov sa pozrite na stav okien a podláh. Možno s ich výmenou počítate automaticky, ale možno nie. Všímajte si aj iné veci, napríklad mokré fľaky v horných rohoch miestnosti. Pravdepodobne to znamená, že nie je v poriadku izolácia a bytovka vlhne. Je dobré si uvedomiť, či byt alebo dom, o ktorý máte záujem, je v pôvodnom stave alebo po rekonštrukcii. Pozerať sa na prerobené nehnuteľnosti je lákavé a sme u nich ochotní zvažovať aj vyššiu cenu. Otázka je ako kvalitne bola odvedená práca. Platí, že aktuálne je na realitnom trhu najväčší záujem o nehnuteľnosti po kompletnej rekonštrukcii, alebo o tie, ktoré prešli aspoň čiastočnou rekonštrukciou.

10. SUSEDIA A ÚDRŽBA NEHNUTEĽNOSTI

Pri obhliadkach sledujte nielen byt samotný, ale aj bytovku. Jej stav vám napovie, akí ľudia v nej bývajú, či sa o svoj vchod a okolie starajú a či sa budete v ich prítomnosti cítiť dobre. Pýtajte sa na to, akými investíciami bytovka prešla, čo ju čaká, aký je stav financií vo fonde opráv. Zaujímajte sa aj o to, či je v nej zabezpečená ochrana, napríklad funkčným kamerovým systémom. Atraktívnosť budúceho bývania závisí aj od susedov. Prekuknúť susedské vzťahy počas obhliadky je často nemožné, niekedy však stačí byť len pozorný. Ak vám na lokalite záleží, je dobré popýtať sa susedov, ako sa im býva. Napovie vám to, čo môžete do budúcna očakávať.

Prevzaté z webu novostavby.sk

Zdroj: https://www.novostavby.sk/blog-novostavieb-a-developerskych-projektov/178-10-rad-na-co-si-dat-pozor-pri-kupe-bytu-ci-domu/?_ga=2.42319141.1272914569.1538917980-1021912115.1513506377

 

Autor: slsp.sk