phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Hypotéka ako háčik na klientov? Boom predaja úverov to potvrdzuje

Vydané 11. 11. 2017

Každý chceme niekde bývať a na to si zvyčajne potrebujeme zobrať hypotéku. Ako ukazujú posledné bankové štatistiky, záujem o takéto úvery neutícha. V súčasnosti je poskytnutých na bývanie viac ako 24 mld. eur, s medziročným rastom viac ako 14 percent. Tento boom má podľa odborníkov z praxe naďalej pokračovať.

Hypotéka priťahuje záujemcov, dlhší čas ešte bude

Trh na Slovensku je podľa vedúceho oddelenia retailovej cenotvorby a kontroly vo VÚB Michala Vérffyho pre klienta výhodný. Na jednej strane sú tu historicky najnižšie úrokové sadzby. Ďalej možno vnímať veľkú mieru istoty v podobe príchodu nových investícií i nízkej nezamestnanosti. Aj toto odznelo na nedávnej odbornej konferencii sprostredkovateľskej spoločnosti Fincentrum. Ponuka na trhu nehnuteľností je podľa Vérffyho široká. „Z pohľadu bánk by som to charakterizoval ako dynamické obdobie. Hypotéka sa stala niečo ako háčik na klienta. Keď už má niekde klient hypotéku, väčšinou s ňou prichádza aj účet v danej banke, či ďalšie úvery alebo sporenie,“ skonštatoval Vérffy.

Najväčší prím na hypotekárnom trhu majú štyri banky

Podľa Petra Hajka, člena predstavenstva Poštovej banky, je trh s úvermi na bývanie na Slovensku veľmi jasne rozdelený. Najväčší prím hrajú štyri najväčšie banky. Každá si drží istý podiel na trhu a sleduje, čo robí konkurencia. „Je tu priestor pre nových hráčov, ktorí môžu prekvapiť,“ povedal Hajko. Ak v budúcnosti dôjde k prerozdeleniu podielov na trhu, tak to bude pod tlakom hlavne menších bánk, ktoré môžu zamiešať trhovými podielmi. V súčasnosti sa priemerné úrokové sadzby pohybujú na úrovni okolo 1,2 až 1,6 percenta, a to v závislosti od fixácie. Ak je niekto ochotný ísť pod jedno percento, tak sú to podľa Hajka práve tie banky, ktoré chcú získať trhový podiel. Do konca roka 2017 v oblasti úrokových sadzieb podľa neho nemožno očakávať výrazné zmeny. V budúcom roku by sa však mali pohnúť mierne smerom nahor, pravdepodobne okolo pol percenta ročne. 

„Vďaka dostupnosti financovania a dobrých ekonomických vyhliadok sa stali nehnuteľnosti v roku 2015/2016 dostupné pre širšie spektrum záujemcov o bývanie. Tak dostupnosť financovania a celkové podmienky na trhu prispeli následne k rastu cien nehnuteľností. Opatrenia NBS zas na druhej strane tlmili prehrievanie realitného trhu, čo malo za následok zastavenie rastu a stabilizáciu cien, akú vidíme v ostatných dvoch kvartáloch,“ uviedol Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Úroky dosiahli svoje dno, myslia si odborníci

Veľké prepady úrokových sadzieb už má Slovensko za sebou, aktuálne je situácia stabilizovaná. Signály z Európskej centrálnej banky vyzerajú bez zmeny. Ak príde k zníženiu sadzieb, bude to pravdepodobne len lokálna konkurenčná kampaň na získanie trhového podielu. Podľa mnohých odborníkov úroky na hypotékach už pravdepodobne dosiahli svoje dno. Kým ešte pred pár rokmi patrili slovenské hypotéky medzi najdrahšie v Európe, dnes platí opak. Slovensko totiž predbehlo väčšinu európskych krajín. V eurozóne predstavovala priemerná sadzba v auguste dve percentá, v Nemecku to bolo 1,89 % a v Česku 2,04 %. „Už pred rokom sme si kládli otázku, či hypotekárny a realitný trh dokážu ešte ďalej rásť. Dnes môžeme konštatovať, že zažívame najväčší boom v porevolučnej histórii. Aktuálne je rozostavaný rekordný počet viac ako 70.000 bytov," uviedol obchodný riaditeľ Fincentra František Dragúň.

Očakáva sa ďalšie sprísňovanie podmienok

Úrokové sadzby pri hypotekárnych úveroch klesajú za posledné roky na Slovensku najrýchlejšie v Európe. „Pre banky sú hypotéky témou číslo jedna a  „bojujeme" medzi sebou aj o posledného klienta,“ vysvetlil dôvody poklesu hlavný ekonóm VÚB banky Zdenko Štefanides. O utlmenie trhu sa zrejme v ďalších mesiacoch postará i Národná banka Slovenska. Od marca tohto roka už platia nové pravidlá, ktoré sprísnili posudzovanie bonity klientov a zhoršili dostupnosť hypoték s vyšším podielom LTV (podiel hodnoty nehnuteľnosti financovanej bankou). Viac ako 80 percentné hypotéky sú tak len ťažko dostupné. No očakáva sa ďalšie sprísňovanie. Spolu s rekordne nízkymi úrokmi a očakávaním tvrdšej regulácie, tak môžu byť súčasné podmienky na trhu, tými, pre dlhé obdobie, najlepšími.

Prevzaté z webu reality.sk

Zdroj: https://www.reality.sk/clanok/novinky/hypoteka-ako-hacik-na-klientov-boom-predaja-uverov-to-potvrdzuje

 

Autor: reality.sk