phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Štát mení podmienky pri hypotéke pre mladých

Vydané 28. 8. 2017

Ak ste mladý, máte do 35 rokov a chcete si zobrať hypotéku, pripravte sa na novinky. Mali by ste to mať jednoduchšie pri jej vybavovaní, ale trojpercentnú výšku dotácie od štátu už nezískate. Vláda totiž schválila novelu zákona o dani z príjmov, kde sa ráta s tým, že budete mať možnosť si za rok 2018 odpočítať finančné náklady z daní.

Toto platí v súčasnosti

V súčasnosti totiž platí, že ak chcete získať hypotéku pre mladých, váš príjem v predchádzajúcom kalendárnom roku nesmie prekročiť 1,3 násobok priemernej mesačnej hrubej mzdy na Slovensku za prvý kvartál roka 2017. Hranica príjmu pre vás je od 1. júla do 30. septembra tohto roka 1.166,10 eura. Pokiaľ si hypotéku berú obidvaja mladí manželia či partneri, do úvahy sa berie dvojnásobok, teda ich príjem nesmie byť vyšší ako 2.332,20 eura. Zvýhodnené úročenie platí len na prvých 5 rokov od poskytnutia hypotekárneho úveru a jeho výška je stanovená zákonom o štátnom rozpočte. Aktuálna výška dotácie je 3 percentá, pričom 2 percentá dotuje štát a 1 percento banka.  

Čo sa má zmeniť po novom

Rezort financií  chce po novom podporiť bývanie mladých nie dotovaným zvýhodnením úrokov oproti bežnej úrokovej sadzbe, ale rovno daňovým bonusom. Ten si budete môcť uplatniť pri ročnom zúčtovaní dane alebo pri daňovom priznaní za rok 2018, ktoré podáte v roku 2019 a odpočítať si ho z daní, treba však mať potvrdenie o výške úrokov od banky. Vy sami sa budete môcť rozhodnúť, či si daňové tlačivo vyplníte sami, alebo vám s tým môže pomôcť zamestnávateľ.

Nezabúdajte však, že váš priemerný mesačný príjem uvádzaní v tlačive, musí byť v maximálnej výške 1,3-násobku priemernej mesačnej mzdy za kalendárny rok prechádzajúci roku, v ktorom bola uzatvorená zmluva o úvere. Získate zvýhodnenie maximálne 50 percent zo zaplatených úverov v príslušnom zdaňovacom období, maximálne 400 eur ročne. Výška úrokov musí byť vypočítaná z úveru najviac zo sumy 50-tisíc eur na jednu nehnuteľnosť. Nárok na bonus vám môže vzniknúť počas piatich bezprostredne po sebe nasledujúcich rokov, počnúc mesiacom, v ktorom sa začalo úročenie úveru na bývanie.

Na tieto novinky sa pripravte pri hypotékach pre mladých:

  • 400 eur ročne si môžete odpočítať z daňového základu: ostatné podmienky pre získanie hypotéky zostávajú zatiaľ bez zmien  
  • získate daňový bonus namiesto 3-percentnej bonifikácie úrokov: uplatníte si ho buď pri ročnom zúčtovaní dane zamestnávateľom, alebo pri podaní daňového priznania
  • výška úrokov musí byť vypočítaná maximálne z 50-tisíc eur úveru na jednu nehnuteľnosť

 

Prevzaté z webu reality.sk

Zdroj: https://www.reality.sk/clanok/novinky/stat-meni-podmienky-pri-hypoteke-pre-mladych

 

Autor: reality.sk