phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Od leta bude ťažšie dostať hypotéku. Ako to ovplyvní ponuku bývania?

Vydané 1. 5. 2018

Ak doteraz niekto váhal s hypotekárnym úverom a čakal na lepšie podmienky, mal by svoj postoj minimálne  prehodnotiť. Od 1. júla 2018 Národná banka Slovenska opäť sprísňuje pravidlá poskytovania úverov. Prečítajte si viac o plánovaných zmenách, o tom, koho sa dotknú, alebo čo odporúčajú slovenské banky.

Nad 80 % len pre najrýchlejších

Nie je to tak dávno, čo sa spomedzi bankových produktov takmer vytratili 100 % hypotéky. Znamenalo to najmä to, že záujemca o kúpu nehnuteľnosti musel už pri zažiadaní o úver disponovať hotovosťou do výšky aspoň 10% z ceny nehnuteľnosti. Prostriedky mal buď našetrené, alebo mu ich banka dofinancovala prostredníctvom spotrebného úveru. Ten však spôsobil, že celkový úrok hypotéky sa pomerne výrazne zvýšil.

Dnes je takmer isté, že už o pár mesiacov bude aj 90-percentné financovanie iba milou spomienkou, prípadne sa bude týkať iba zlomku klientov. Nové opatrenie totiž upravuje limit pre úvery s viac ako 80 % financovaním. Už dnes môžu tvoriť iba 40 % novoposkytnutých úverov na bývanie za jeden kvartál. Tento podiel sa od júla bude každým kvartálom znižovať o ďalších 5 %, čo znamená, že od apríla 2019 bude úverov nad 80 % iba pätina.

Limit celkovej zadlženosti

Druhou zásadnou zmenou, ktorú nariadenie NBS prinesie, je stanovenie limitu maximálneho dlhu žiadateľa o úver. V súčasnosti platí, že klientovi musí po odpočítaní splátok všetkých úverov z čistého mesačného príjmu zostať suma vo výške životného minima (aktuálne 199,48 €) a 20 % rozdielu medzi mesačným príjmom a životným minimom.

Od 1.júla 2018 bude platiť, že celková zadlženosť žiadateľa o úver, vrátane výšky žiadaného úveru, nesmie presiahnuť 8-násobok čistého ročného príjmu. Do tejto sumy sa započítavajú všetky zvyšky úverov na bývanie, stavebných aj spotrebiteľských úverov, využité prečerpanie kreditnej karty, ale aj 20 % z možného prečerpania pri nevyužitej kreditnej karte.

V praxi to znamená, že klient s čistým mesačným príjmom vo výške 1000 € môže dosiahnuť maximálny dlh 96 000 €. Ak však už napríklad čerpá úver so zostatkom 10 000 € a má kreditnú kartu na 5 000 €, získa maximálne úver vo výške 85 000 €.

Koho sa zmeny dotknú najviac?

To je rozhodne otázka mnohých ľudí. Spýtali sme sa Mateja Darovca, ktorý vedie oddelenie úverov pre fyzické osoby v Tatra banke. „Z nášho pohľadu tieto opatrenia zasiahnu najmä mladých klientov v rozmedzí 26-35 rokov, ktorí si hľadajú vlastné bývanie alebo zakladajú rodinu. Tí budú zrejme musieť odložiť kúpu nehnuteľnosti na neskôr. To ale znižuje dobu, na ktorú si budú môcť úver na bývanie vziať. Nakoľko si nebudú môcť dovoliť vlastné bývanie, budú využívať prenájom, čo ale zníži ich schopnosť odkladať si vlastné prostriedky na financovanie nehnuteľnosti.“

Darovec tiež predpokladá, že títo ľudia budú nútení sa obzrieť po dostupnejšom bývaní mimo väčších miest, čo spôsobí nárast cien v daných lokalitách, ako aj zvýšenie mesačných nákladov z dôvodu potrebného dochádzania za prácou.

Obmedzenie budú údajne cítiť aj bonitnejší klienti, ktorí už jeden úver na bývanie majú a budú si chcieť kúpiť nehnuteľnosť pre seba alebo deti, ktorú by dočasne prenajímali.

Hra o čas

Banky sa zhodujú, že svojim klientom odporúčajú zvážiť možnosť požiadania o úver aj v skoršom termíne, než pôvodne chceli. V boji o klientov teda do konca júna zaváži aj to, v akom čase dokáže banka zabezpečiť celý proces žiadosti o úver. Kým v niektorých bankách je to otázka viac ako mesiaca, inde môžu klienti získať úver už za pár dní, ak majú pripravené všetky potrebné dokumenty.

Prevzaté z webu reality.sk

Zdroj: https://www.reality.sk/clanok/novinky/od-leta-bude-tazsie-dostat-hypoteku-ako-to-ovplyvni-ponuku-byvania

 

Autor: reality.sk