phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Ceny bytov v centrách veľkých miest mierne poklesli

Vydané 25. 7. 2021

V druhom kvartáli 2021 ceny nehnuteľností na Slovensku stále rástli, tentokrát sa to však výnimočne netýkalo centra Bratislavy a Košíc. Podľa údajov realitného portálu Nehnuteľnosti.sk v týchto lokalitách došlo k poklesu o 1 až 3%, čím sa korigoval silný rast zo začiatku roka 2021.

V druhom štvrťroku vo väčšine krajských miest vzrástli ceny 2-izbových bytov o 1 až 4 %. Výraznejšie cenovo vystupuje mestská časť Bratislava III -  (5,56 %), kde to potiahli nové developmenty, Banská Bystrica (6,52 %), ktorá dobieha vývoj z minulosti a niektoré mestské časti Košíc sa posúvajú nahor dynamicky už od začiatku roka. Práve v Košiciach môžeme vidieť aj najväčšie medziročné nárasty cien, Košice II poskočili oproti minuloročným cenám až o 28,57 %. Naopak, menšie byty zlacneli v bratislavskom (- 3,33 %) a košickom (- 1,95 %) centre. „Korekciu rýchleho rastu cien z predchádzajúceho obdobia spôsobil sčasti pokles záujemcov o kúpu bytov v centre. Priemernú cenu však znižuje aj fakt, že atraktívnejšie byty sa vypredali a aktuálne nie je dostatočná ponuka nových,“ vysvetľuje Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Priemerné predajné ceny 2-izbových bytov za 2Q 2021

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

V segmente 3-izbových bytov je veľmi podobná situácia. V náraste cien aj tu vedú košické mestské časti, Bratislava III a pridal sa k nim aj Trenčín. Rast cien 3-izbových bytov sa však prekvapivo zastavil na inak živom realitnom trhu v Nitre, dôvodom je aj tu tiež míňajúca sa ponuka. Aj pri väčších bytoch sa vytvorila zvláštna situácia s poklesom cien v centre Bratislavy (- 1,3 %) a Košíc (- 3,68 %). „Bratislavská časť Staré mesto v náraste cien 3-izbových bytov stagnuje aj medziročne, čo môže znamenať, že aktuálne ceny narazili na strop. Priemerná cena bytov je v tejto časti rovnaká, ako v júni 2020,“ dodáva Michal Pružinský.

Priemerné predajné ceny 3-izbových bytov za 2Q 2021

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Prevzaté z webu Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/1584-ceny-bytov-v-centrach-velkych-miest-mierne-poklesli/

 

Autor: Nehnuteľnosti.sk