phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

5 najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťame pri sporení

Vydané 31. 3. 2019

Odborníci z finančného trhu vravia, že najväčšou chybou je nesporiť vôbec. Ak ste však zodpovední a sporíte si na nové bývanie alebo na horšie časy, bola by škoda, aby vaše odhodlanie vyšlo nazmar. Prinášame 5 najčastejších chýb, ktoré u nás ľudia robia pri sporení. Nájdete sa v nich aj vy?

1. Nevieme odhadnúť vlastné možnosti

Častým problémom Slovákov je, že nedokážu odhadnúť svoj rozpočet na nasledujúce mesiace a precenia svoje finančné možnosti. Nevytvoria si dostatočnú rezervu pre prípad nečakanej udalosti a následne potom siahajú na účet sporenia, čím sporenie stráca zmysel. Ešte horšia je situácia, ak ide o sporiace produkty s viazanosťou, napríklad termínované vklady, kde treba zaplatiť navyše aj pokutu za skorší výber. Odborníci radia začať s menšími čiastkami a po ustálení zvyku či v prípade priaznivého vývoja ich zvyšovať.

2. Nemáme určený cieľ sporenia

Cieľ sporenia nie je romantickým výmyslom motivačných trénerov. Je dôležitý pre výber správneho typu sporenia, sporiaceho produktu i výšky čiastky. Úplne inak totiž treba pristupovať k sporeniu na dovolenku, na nehnuteľnosť alebo na dôchodok. Je potrebné vopred si definovať cieľovú sumu, ktorú chceme nasporiť a rozdeliť si svoje ciele a sporenia podľa použitia nasporených peňazí: krátkodobý, strednodobý a dlhodobý účel sporenia.

3. Sporíme k osobnému účtu namiesto skutočného sporenia

Ak nechcete mať len „peniaze bokom“, ale očakávate aj ich zhodnotenie, spoliehať sa na sporenie k bežnému účtu, ktoré nám banky niekedy „nanútia“, je ďalšou bežnou chybou. Ich aktuálne zhodnotenie je na úrovni okolo 0,5 % ročne, čo je prakticky nula. Výnos je väčšinou nižší ako inflácia a poplatky za účet. Pritom aj pri sporení napríklad 50 € ročne je možné vhodnou investičnou stratégiou dosiahnuť oveľa lepšie zhodnotenie peňazí. Stačí si len zvoliť správny podielový fond alebo si nechať poradiť zostavenie investičného portfólia na mieru.

4. Zvolíme dlhodobé sporenie bez výnosov

Túto chybu robia napríklad rodičia, ktorí plánujú dlhodobo sporiť pre dieťa na stavebnom sporení alebo tí, ktorí sú presvedčení, že si nasporia na dôchodok len cez druhý a tretí pilier. Bohužiaľ, veľa ľudí sa pri sporení pre deti nechá zlákať štátnou prémiou, pričom samotné stavebné sporenie je z hľadiska výnosu pre dlhodobé sporenie nevhodné. Práve pri deťoch treba využiť fakt, že na peniaze nemusí dieťa v optimálnom prípade siahnuť napríklad aj 20 rokov, napríklad na byt či dom, a tak sa na toto sporenie hodia produkty, ktoré nie sú ovplyvnené krátkodobými ekonomickými cyklami a nezasahuje do nich štát zmenami podmienok. Podobne je to aj s 2. a 3. pilierom. Tu príde najväčšie sklamanie, pretože najmä v treťom pilieri pohltia poplatky veľkú časť nasporených finančných prostriedkov. Do druhého pilieru sa po novom odvádzajú len 4 % z vymeriavacieho základu, postupne má odvod vzrásť na 6 %. Zhodnotenie sa pohybuje od 1,5 % do 7 %. Na nákup cenných papierov alebo nehnuteľností je potrebné jednorázovo väčšie množstvo peňazí, preto sú tieto možnosti mnohokrát pre bežných ľudí nedostupné. Opakom sú podielové fondy, kde investovanie do nich začína na úrovni od cca 20 eur mesačne a pri pravidelnom a dlhodobom investovaní sa dá aj s malými čiastkami zabezpečiť si veľmi príjemný dôchodok.

5. Naletíme na marketingové akcie

Pri dlhodobom sporení sa neoplatí špekulovať a investovať do rizikových komodít, ako bitcoin alebo nákup zlata či diamantov. Tiež si treba uvedomiť, že pokiaľ na trhu niekto sľubuje mimoriadne výnosy a nedostatočne hovorí o rizikách, je to prvý signál, že niečo nie je v poriadku. Zároveň je pri investíciách potrebné pýtať sa aj na poplatky, ktoré sú s nimi spojené. Základom toho, aby sa človek nepopálil, je rozdelenie úspor na viac častí a zdravý sedliacky rozum. Pred každou investíciou je tiež dobré preveriť si, či finančná inštitúcia, ktorá vám ponúka možnosť investovať, je alebo nie je dohliadaná, regulovaná, národnou bankou. Ak nie je, pre klienta to zväčša znamená omnoho väčšie riziko straty vložených finančných zdrojov.

Prevzaté z webu Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/393-5-najcastejsich-chyb-ktorych-sa-dopustame-pri-sporeni/

 

Autor: banky.sk, finvia.sk