phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Slovenské hypotéky patria medzi najlacnejšie v eurozóne

Vydané 15. 3. 2020

Získať hypotéku s úrokom pod 1 % dnes nie je žiadny problém. Vzhľadom na to je len otázkou času, kedy priemerná úroková sadzba pokorí 1 % hranicu. K tej jej naposledy chýbal kúsok. Napriek tomu máme jedny z najlacnejších hypoték v eurozóne.

Kým pred 10 rokmi si Slováci požičiavali drahšie ako skoro celá EÚ, v súčasnosti už stoja na opačnom konci. Hypotéky od tunajších bánk dnes patria medzi najlacnejšie v EÚ aj eurozóne. Lacnejšie si tak môže požičať len hŕstka Európanov, čo už onedlho nemusí platiť. Priestor na ďalšie znižovanie úrokových sadzieb sa totiž nájde stále.

Najnižší úrok na trhu už dosiahol 0,5 %

Za zaradením Slovenska medzi štáty s najlacnejšími hypotékami je rýchle znižovanie úrokov. Nové úrokové minimá padajú niekoľkokrát za rok. V tom súčasnom už k prepísaniu rekordu pristúpila Poštová banka, v ktorej ponuke sa objavila sadzba od 0,50 %. Tou predbehla Prima banku, ktorá od jesene ponúka úroky od 0,60 %. Najnižšie dostupné úroky pod 1 % ponúkajú aj ďalší poskytovatelia. K najlacnejším patria hypotéky od mBank či UniCredit Bank. 

1 % priemerná sadzba je na spadnutie

Opakované znižovanie úrokov nemohlo dopadnúť inak ako ďalším pádom priemernej sadzby. Tá sa na konci minulého roka dostala na 1,02 %, čo je historicky najnižší výsledok. Zároveň patrí medzi najnižšie nielen v eurozóne, ale v celej EÚ. Nakoľko ide o údaj z decembra 2019, do tohto výsledku nebola zarátaná spomínaná sadzba Poštovej banky ani iné úroky, ktoré od začiatku súčasného roka klesli. Nové štatistiky tak zrejme potvrdia predpovede, že priemerný úrok sa už dostal pod 1 %, čo upevní našu pozíciu medzi štátmi s najlacnejšími hypotékami. 

Priemer eurozóny kolíše okolo 1,4 %

Z krajín eurozóny majú nižší priemerný úrok iba Fíni a Portugalčania sú na tom rovnako ako my. Fínsko je zároveň jedinou krajinou, kde bola priemerná sadzba ku koncu roka 2019 pod 1 %. Aspoň tak to vyplýva z údajov Eurostatu za december 2019, ktorý nám však priniesol iné hodnoty ako vyššie uvedené čísla NBS. Podľa Eurostatu totiž náš priemerný úrok dosahoval 1,1 %. Spolu s výsledkami z hypotrhu vo Fínsku a Portugalsku to výrazne prispelo k zníženiu priemernej úrokovej sadzby eurozóny na 1,42 %. 

Výsledkom rekordne lacných úverov je ďalší nárast mesačného objemu schválených hypoték. Ten dosahuje niekoľko mesiacov po sebe nadpriemerné čísla. Potvrdzujú to aj štatistiky NBS, podľa ktorých boli v decembri schválené hypotéky za viac ako 1,3 mld. €. Len o niečo nižšie čísla boli zaznamenané v októbri a v novembri, kedy banky schválili hypotéky za viac ako 1,1 mld. €.

Prevzaté z webu reality.sk

Zdroj: https://www.reality.sk/clanok/zaujimavosti/slovenske-hypoteky-patria-medzi-najlacnejsie-v-eurozone/

 

Autor: Reality.sk