phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Ušetriť na energiách sa dá aj bez veľkých investícií

Vydané 8. 12. 2019

Zateplenie, výmena okien a nové kúrenie. Tak si väčšina ľudí predstavuje spôsob, ako môže ušetriť na energiách. Aj keď takto možno ušetriť najviac, znížiť spotrebu energie možno aj bez toho, aby sme museli vynaložiť tisíce či desaťtisíce eur na modernizáciu nášho domu či bytu.

Mnohé z úsporných opatrení sú však často úplne beznákladové alebo pri nich stačí len drobná investícia. Typickým príkladom je správne vetranie. Ak v zime otvoríme okná, vypustíme zohriaty vzduch von. Dnu sa, naopak, dostane studený vzduch zvonku, ktorý treba následne zohriať.

Odborníci odporúčajú vetrať rýchlo a intenzívne. Tak, aby sa čo najskôr vymenil vzduch v celej miestnosti. Mnohí ľudia však namiesto toho majú mierne pootvorené okno dlhší čas. Rozdiel je v tom, že pri rýchlom vyvetraní sa vymení len vzduch, no steny, ktoré sú zohriate, nestihnú vychladnúť. Čerstvý vzduch v miestnosti sa tak skôr zohreje od stien. Naopak, pri pomalom vetraní chladnú aj steny. Zohriať studený vzduch tak trvá dlhšie a spotrebuje sa na to aj viac energie.

O tom, koľko energie spotrebujeme pri kúrení, rozhoduje predovšetkým to, na akú teplotu potrebujeme vykúriť našu domácnosť. Základom je neprekurovať. Predovšetkým ľudia, ktorí sú zvyknutí na vyššie teploty, si musia za tento komfort priplatiť. Znížením teploty o jeden stupeň Celzia ušetríme na kúrení asi šesť percent energie.

Ušetriť môžeme aj tým, že nebudeme celú domácnosť vykurovať na rovnakú teplotu. Kým v kúpeľni či obývačke je potrebná vyššia teplota, v spálni znesieme aj nižšiu. V chladnejšej miestnosti sa zároveň lepšie spí.

Pri kúrení možno ušetriť na nákladoch aj vďaka pravidelnej údržbe kotla. Aj keď to nepredpisuje žiaden zákon, je dobré dať si každý rok na plynovom kotle vyčistiť výmenník, pretože usadená špina sa správa ako izolant, čím sa znižuje účinnosť kotla. Dlhodobo znečistený kotol má nielen veľmi vysokú spotrebu, ale môže ľahko prehorieť výmenník, takže náklady ešte vzrastú.

Veľké úspory možno dosiahnuť aj v kuchyni. Každý vie, že varenie s pokrievkou je rýchlejšie. A vďaka tomu aj energeticky menej náročné. Dôležité je, aby pokrievka dobre priliehala k nádobe. Aj malá medzera spôsobí veľké úniky tepla.

Ušetriť možno aj pri nákupe elektrospotrebičov. Aj keď mnohí vyberajú výrobky podľa ceny, predovšetkým pri tých, ktoré spotrebúvajú najviac energie, je potrebné hľadieť aj na prevádzkové náklady. O tom, koľko energie spotrebič potrebuje na svoju prevádzku, svedčí energetický štítok. Ten ukazuje nielen to, do ktorej energetickej triedy daný výrobok patrí, ale aj koľko energie spotrebuje za rok. Vďaka tomu si možno jednoducho vyrátať, či sa oplatí investovať do drahšieho, ale energeticky úspornejšieho výrobku. Náklady na energie totiž môžu pri niektorých spotrebičoch, ktoré sa často používajú, ľahko prevýšiť aj ich obstarávaciu cenu.

Prevzaté z webu byvanie.pravda.sk

Zdroj: https://uzitocna.pravda.sk/dom-a-byt/clanok/531223-usetrit-na-energiach-sa-da-aj-bez-velkych-investicii/

 

Autor: Pravda