phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Kúpa nehnuteľnosti s realitkou, alebo bez nej?

Vydané 22. 9. 2019

Spolupráca s realitnou kanceláriou šetrí čas a úsilie. Pre niektorých sú však prekážkou provízie, ktoré si makléri účtujú. Ako je to pri kúpe nehnuteľnosti? Je lepšie vsadiť na vlastné sily, alebo osloviť realitného makléra?

Proces kúpy sa zvládne aj bez realitky

Kupujúci to mávajú pri realitných obchodoch o niečo ľahšie ako predajcovia. Na ich pleciach leží menej byrokracie a nájsť byt na predaj je väčšinou jednoduchšie ako ho predať. Nakoľko všetky náležitosti okolo kúpy sú záujemcovia schopní vybaviť sami, mnohí z nich absolvujú tento proces na vlastnú päsť. 

Spolupráca s realitkou šetrí čas a úsilie

Absolvovanie tohto procesu na vlastnú päsť si môže vyžiadať kopu času a tiež úsilia. Okrem hľadania nehnuteľnosti a aktu jej kúpy čaká záujemcu viacero byrokratických úkonov. K tým patrí napr. návšteva katastra za účelom zistenia prípadných tiarch či vybavenie hypotekárneho úveru. V prípade oslovenia realitky sú kupujúci týchto krokov ušetrení, čo im zároveň ušetrí množstvo času a energie.

Províziu maklérovi má platiť predajca

Napriek možnosti šetriť časom a energiou sa niektorí kupujúci nechcú púšťať do kúpy bytu, domu či inej nehnuteľnosti za asistencie realitnej kancelárie. Hlavným dôvodom je provízia a snaha vyhnúť sa jej plateniu. Realitka ako sprostredkovateľ predaja však môže vyžadovať províziu len od predávajúceho, takže povinnosť uhradiť túto odmenu zo strany kupujúceho je obyčajným mýtom.

Realita s úhradou provízie môže byť iná

Spomínaný mýtus sa však často rozširuje právom. Prípady, kedy predajca zvýši predajnú cenu danej nehnuteľnosti práve o výšku provízie pre makléra, totiž nie sú žiadnou raritou. Často na nich natrafíme už pri prezeraní inzertnej ponuky, v ktorej predávajúci upozorňujú záujemcov, že k cene nehnuteľnosti sa ešte priráta odmena pre makléra.

Resumé, pre koho bude realitka dobrou voľbou, je jasné. Kto potrebuje kúpiť nehnuteľnosť rýchlo a komfortne, bez ohľadu na možné vyššie náklady, ten ocení šancu využiť kompletné služby makléra. Tí ostatní zvládnu proces kúpy aj sami. Realitná ponuka je totiž dosť pestrá a pri troche snahy si dokážu nájsť vhodnú nehnuteľnosť bez pomoci profesionálov. 

Prevzaté z webu nehnuteľnosti.sk

Zdroj: https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/643-kupa-nehnutelnosti-s-realitkou-alebo-bez-nej/

 

Autor: Nehnuteľnosti.sk