phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Kedy sa zlepší ponuka bývania?

Vydané 22. 4. 2019

Bytová výstavby za ostatné 2-3 roky zaostávala za dopytom klientov. Kupovali sa nielen nové byty, ale aj tie staršie, ktorých cenovky nahor tlačil prudký nedostatok novostavieb. Počet dostupných a voľných bytov v novostavbách sa konštantne znižoval až natoľko, že bol najnižší za posledných približne 5 rokov. Vo veľkých krajských mestách neabsentuje len výstavby nových bytov, ale aj bytov na prenájom je v ponuke málo. Podľa najnovších údajov Štatistického úradu SR o bytovej zástavbe by sa tento stav mal zmeniť.

Prvé tri kvartály roku 2018 skôr naznačovali pokračovanie mierneho poklesu počtu výstavby začatých bytov. Situáciu však pozitívne zmenil štvrtý kvartál 2018, v ktorom sa začali stavať takmer 3 tisícky nových bytov. Žiaden stavebný boom sa však nekoná, skonštatoval portál Nehnuteľnosti.sk.

Celkovo bolo v roku 2018 začatých 6 736 bytov, čo je o 1 240 viac ako v roku 2017. Prišlo tak k otočeniu trendu, keď od roku 2015 počet začatých bytov rok čo rok klesal, skonštatoval portál Nehnuteľnosti.sk. A to aj napriek tomu, že realitný trh bol vo svojej rastúcej krivke.

Na druhej strane však treba priznať, že početnosť výstavby rodinných domov v tomto období neustále rastie. Do tejto kategórie však nepatria len aktivity developerov, keď rozvíjajú územie obcí ucelenou formou výstavby projektov, ale aj rozsiahla individuálna výstavba fyzických osôb. Časť tejto novej výstavby je realizovaná v okolí veľkých miest, satelitoch, kam po odpredaji pozemkov klientom, nastupujú jednotliví vlastníci s vlastnou výstavbou domov. 

„Menší počet začatých bytov na výstavbu nemusí spôsobovať len obozretnosť developerov pred vývojom realitného a finančného trhu, náročnosť a zdĺhavosť schvaľovacích procesov“, konštatujú analytici portálu Nehnuteľnosti.sk.  „Je to aj pretlak v stavebnom sektore, kde rastú ceny materiálov, cena práce a častokrát je problém získať spoľahlivú stavebnú spoločnosť na dokončenie stavby v požadovanej kvalite a hlavne v čase. Stavebný sektor je vyťažovaný aj štátnymi zákazkami a je malým tajomstvom, že z termínov si niektoré stavebné spoločnosti urobili trhací kalendár.“  

Z pohľadu dokončených bytov patril rok 2018 k najlepším za ostatné roky. Podľa údajov Štatistického úradu SR bolo dokončených celkom 6 189 bytov a 12 687 rodinných domov (bytov v rodinných domov). Z pohľadu štatistík poskytovaných úverov na bývanie, tak ako uviedla Národná banka Slovenska (NBS), objem úverov neklesal, tak ako mnohí očakávali. Aj v závere roka 2018 (v októbri aj v novembri) bolo poskytnutých viac nových úverov na nehnuteľnosti domácnostiam ako v rovnakom období v roku 2017. 

Podľa portálu Nehnuteľnosti.sk však napriek tomu, že záverom roka 2018 sa začala výstavba väčšieho počtu bytov a niektoré ďalšie nové projekty ešte len očakávame, zlepšenia ponuky bytov, a teda aj možnosti výberu sa tak skoro nedočkáme. Nedostatok nových bytov ešte stále motivuje ku kúpe bytov z papiera, kupujúci sú tak ochotní počkať aj dva či tri roky výstavby (podľa veľkosti projektu a štádia nákupu). Limitácia ponuky bytov necháva pod tlakom kupujúcich a aj samotné ceny bytov v krajských mestách. Uvoľnenie tlaku na strane dopytu vo forme opatrení NBS prichádza pozvoľne a realitný trh zatiaľ nepocítil žiaden šok.

Prevzaté z webu Reality.sk

Zdroj: https://www.reality.sk/clanok/novinky/kedy-sa-zlepsi-ponuka-byvania;jsessionid=node01gpxb5xfccrutsg88t3z0krs93293709.node0

 

Autor: Reality.sk