phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Vyberáme hypotéku – nielen podľa úrokov

Vydané 20. 10. 2019

Hypotekárny boom u nás pokračuje napriek opakovanému sprísňovaniu podmienok na úverovom trhu. Kvôli obmedzeniam, ktoré z neho vyplývajú, si tak pri výbere správnej hypotéky treba dať ešte viac záležať. Nízke úroky už totiž dávno nie sú jediné kritérium smerodajné pre získanie výhodnejšej hypotéky.

Práve nízke úroky a s tým spojený rast zadlženosti domácností bol dôvodom, pre ktorý NBS pristúpila k spomínaným obmedzeniam. V rámci nich sa znížili šance na schválenie hypotéky u mnohých klientov bánk. Tí musia pri výbere zvážiť hneď niekoľko faktorov a ak sa nemohli rozhodovať len podľa výšky úrokov doposiaľ, v poslednom období to platí dvojnásobne.

Pomer LTV

100 % a 90 % hypotéky sú minulosťou, tých 80 % sa poskytuje od júla opäť o niečo menej. Príležitosť získať hypotéku, ktorá žiadateľovi pokryje čo najväčšiu časť obstarávacej ceny nehnuteľnosti, je tak stále vzácnejšia a čoraz viac klientov hľadá banku, kde by im poskytli aspoň 80 % úver.

Doba splatnosti

V rámci opatrení NBS bola už dávnejšie oklieštená aj maximálna doba splatnosti. Dosť často  využívaná 40-ročná splatnosť sa tak postupne stala raritou. V súčasnosti sa najviac využívajú 30-ročné lehoty, pri starších žiadateľoch aj kratšie, ktorých cieľom je ukončenie splácania ešte pred dovŕšením 70. roku života daného žiadateľa.  

Dĺžka fixácie

Ďalší z faktorov, ktorého dôležitosť naberá na váhe. Obzvlášť kvôli tomu, že jednotlivé dĺžky fixácie ovplyvňujú výšku ponúknutých úrokov a tým zároveň aj celkové náklady na splatenie hypotéky. Najnižšie úroky sú pri 3 a 5-ročných fixáciách, najvyššie zas pri najnižšej 1-ročnej alebo naopak pri najdlhšej 10-ročnej fixácii.

Výška poplatkov

Pri výbere hypotéky treba dať pozor hlavne na poplatky, najmä v prípade ponúk s najnižšími úrokmi. Práve pri nich môžu banky vyvažovať rekordne nízke sadzby vyššími poplatkami. Pri zrátaní všetkých poplatkov vyžadovaných v rámci schválenia a následného poskytnutia úveru môže konečná čiastka poskočiť aj na 100 €.

Cross-sell

Najnižšie dostupné sadzby je v niektorých bankách možné získať iba v prípade kombinácie žiadosti o hypotéku s využitím iných  služieb, resp. produktov. Ide o tzv. cross-sell, v rámci ktorého banka ponúkne klientom lepšie úroky, napr. po uzavretí poistenia, zavedení sporenia alebo otvorení nového účtu v danej banke, ktoré prebehne súčasne so schválením hypotéky.

Aj keď úroky sú stále kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim výber hypotéky, ten sa čoraz viacej nezaobíde bez zohľadnenia ďalších kritérií. Pri ďalšom raste zadlženosti a prípadných nových opatreniach NBS bude pomer LTV, doba splatnosti, dĺžka fixácie, výška poplatkov a cross-sell v hľadáčiku žiadateľov stále častejšie.

Prevzaté z webu reality.sk

Zdroj: https://www.reality.sk/clanok/novinky/vyberame-hypoteku--nielen-podla-urokov;jsessionid=node01klidx7kqaiksbyi10zqcf2ug4329750.node0

 

Autor: Nehnuteľnosti.sk