phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Chyby, ktoré robíme pri predaji nehnuteľnosti

Vydané 6. 5. 2019

Realitní makléri z celého Slovenska sa zhodujú na tom, že ľudia, ktorí bez predchádzajúcej skúsenosti predávajú dom alebo byt, už dlhé roky robia tie isté chyby. Všetky sú však spôsobené tým, že sa rozhodnú predávať „na vlastnú päsť“ alebo kývnu neskúsenému či nedôveryhodnému „realiťákovi“. Tu je 10 najčastejších omylov. Nájdete sa v nich?

Cena ovplyvňuje predaj

Treba si uvedomiť, že na Slovensku je cena najvýznamnejším faktorom ovplyvňujúcim predaj nehnuteľnosti. Zároveň je však aj parametrom, nad ktorým má predávajúci minimálnu kontrolu, lebo o nej rozhoduje trh. Čiastka, ktorú môžete reálne dostať za svoj byt či dom, vôbec nezávisí od toho, za koľko ste ju pred rokmi kúpili, koľko ste do nej investovali, ani od toho, za koľko ju predal pred časom sused. Ak odolávate dobre mieneným radám skúseného realitného makléra, urobte si najskôr odhad trhovej ceny. Tá sa pohybuje medzi hodnotou znaleckého posudku a správaním sa kupujúcich na trhu v danom okamihu. Ak budete príliš skromní, predáte pod cenu. Ak „prestrelíte“, budete musieť znižovať a vaša nehnuteľnosť sa stane ležiakom na inzertných stránkach, ktorý už každý pozná a nikto sa veľmi nehrnie spoznať takú „podozrivú“ ponuku.

Profesionálny prístup

Zo zlých stratégií predaja nehnuteľnosti sa na Slovensku najčastejšie vyskytujú tieto dve najhoršie. Prvá je už spomenutá v predošlom odseku – „nahodím vysokú cenu, aby som mal z čoho spúšťať“. Druhou je neuvedomelé uverejnenie inzerátu vo vlastnej réžii - „dám to do ponuky a hádam sa niekto chytí“. Niekto sa chytí určite. Prví budú neseriózni makléri, ktorí budú chcieť váš dom alebo byt zaradiť do svojej ponuky za rôznych podmienok. Po nich sa vám môžu ozývať záujemcovia o obhliadku, ktorí môžu byť podvodníci, chytráci či podomoví zlodeji.  Oplatí sa preverovať si ľudí, ktorých púšťate do svojho bytu či domu. 

Šetriť sa niekedy neoplatí

Nič netrápi Slovákov viac, ako pocit, že sa na nich niekto „nabalí“. Viac ako polovica z nás sa snaží v prvej fáze predávať svoj byt alebo dom po vlastnej línii. Časť z týchto pokusov uviazne v slepej uličke a až potom sa obracajú na realitného makléra, aby zachránil, čo sa dá. Aj tu však mnohí robia chybu, keď si vyberú makléra s najnižšou províziou. Za málo peňazí býva obyčajne málo muziky a tak to vyzerá aj so servisom pri predaji. Treba si uvedomiť, že skúsený maklér s dobrými referenciami vám ušetrí nemalé množstvo starostí, od stanovenia kúpnej ceny, cez prezentáciu nehnuteľnosti, jednotlivé prehliadky, až po zabezpečenie zmluvných dokumentov, vybavovanie hypotéky či podávanie návrhov na vklad záložných i kúpnych zmlúv. Za dobre odvedenú prácu si každý vypýta zodpovedajúcu odmenu. Veľmi často sa stáva, že predajca, ktorý predáva na vlastnú päsť, to, čo chcel ušetriť na provízií, nakoniec stratí na nízkej cene.

Kvalitný realitný maklér

Neskúsených predávajúcich často napadne myšlienka, že čím viac „realitiek“ bude mať ich nehnuteľnosť v ponuke, tým rýchlejšie sa predá. Pravdou je však opak. Predajca týmto svojim rozhodnutím povolí mnohonásobnú inzerciu s rôznymi podmienkami predaja a ceny. Nehnuteľnosť pôsobí na potencionálnych záujemcov nedôveryhodne a predávajúci tak pôsobí zúfalo. Bonusom v inzerátoch jednotlivých realitných kancelárií je veta typu: ,,Ak túto nehnuteľnosť nájdete u konkurencii za lacnejšiu cenu, garantujeme vám, že ju ešte dokážeme znížiť.“ Komu asi bude volať záujemca, ktorý nehnuteľnosť nájde v pätnástich realitných kanceláriách? Predsa tej, ktorá má cenu najnižšiu. Zvyšných 14 maklérom neostáva nič, len znižovať cenu, bohužiaľ, niekedy aj bez vedomia predávajúceho. Ak teda chcete predať svoju nehnuteľnosť čo najlacnejšie, dajte ju do všetkých realitných kancelárií. Ak ju chcete predať čo najvýhodnejšie, vyberte si jedného kvalitného realitného makléra a oslovte ho so svojou nehnuteľnosťou.

Prezentácia nehnuteľnosti

Ak chcete svoju nehnuteľnosť predať rýchlo a dobre, musíte sa zamerať na jej kvalitnú prezentáciu. Tá pozostáva z dvoch základných častí - prezentácia nehnuteľnosti v inzercii, elektronickej či printovej a prezentácie potenciálnemu kupcovi pri obhliadke. Obidve sú veľmi dôležité. Už inzerát musí dokázať zaujať kupujúcich natoľko, že si budú vedieť predstaviť, že by v ponúkaných priestoroch chceli bývať. Preto sa skutočne oplatí dať si záležať na kvalitných a atraktívnych fotografiách a podrobnom a pravdivom popise. Kvalitné realitné kancelárie s prípravou veľmi pomôžu, ponúkajú naaranžovanie nehnuteľnosti, tzv. homestaging, profesionálnych fotografov, prípadne aj natočenie virtuálnej prehliadky. S takou prípravou môžete už vopred odfiltrovať návštevy, ktoré si vybrali váš dom len nedorozumením. Samozrejme, prvý dojem je rozhodujúci aj pri osobnej prehliadke. Nevyhnutnou nutnosťou je čistý, vyvetraný a uprataný byt či dom. V čase prehliadky odložte opravu práčky, varenie večere či rodinné hádky. Investovať čas a peniaze do toho, aby vaša nehnuteľnosť pôsobila príjemným dojmom, sa oplatí.

Dajte si záležať na dokumentoch

Zohnali ste záujemcov o kúpu nehnuteľnosti? Tým starosti, samozrejme, nekončia. Naopak môže to byť tá najkrízovejšia časť obchodu. Častou chybou pri predaji nehnuteľnosti je zlá zmluvná dokumentácia, a to z pohľadu obsahu zmluvy, a tiež čo sa týka jej formy. Právnici vedia, aké právne výrazy a pojmy má zmluva o prevode vlastníckeho práva obsahovať, aby chránila jednotlivé zmluvné strany pred neočakávanými okolnosťami, ktoré môžu nastať. Bez právneho poradenstva, ktoré RK poskytujú sa môžete s amatérskou zmluvou dostať do veľkých problémov. Okrem toho treba pamätať na to, že Kataster nehnuteľností dôsledne kontroluje, či zmluva o prevode nehnuteľnosti má zákonné i formálne požiadavky. Absencia čo i len jedného písmena alebo číslice v popise  či opise nehnuteľnosti môže zablokovať celý proces prevodu nehnuteľnosti až na niekoľko týždňov. Okrem časového omeškania to môže mať dosah i na celý proces vyplatenia kúpnej ceny. Akékoľvek zmluvy stiahnuté z webu sú všeobecné, môžu obsahovať skryté nástrahy, ktoré nepostrehnete. To je hazard s vašim majetkom. Kúpna zmluva by mala byť profesionálne formulovaná tak, aby v čo najväčšej miere ochránila vaše práva, predišla prípadným problémom a ušetrila čas nutný na vybavovanie právnych a administratívnych úkonov.  

Prevzaté z webu Reality.sk

Zdroj: https://www.reality.sk/clanok/novinky/chyby-ktore-robime-pri-predaji-nehnutenosti

 

Autor: Reality.sk