phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Rekordne nízke úroky hypoték prajú refinancovaniu

Vydané 16. 9. 2020

Na Slovensku v súčasnosti banky poskytujú úvery na bývanie s rekordne nízkymi úrokovými sadzbami. Analytička radí, že práve preto teraz môžete refinancovaním starších úverov na bývanie výrazne ušetriť.

Ako informovala úverová analytička spoločnosti Fincetrum Zuzana Šimonová, úvery sa dnes pohybujú už od 0,59 % ročne (p.a.). „Ich výška v jednotlivých finančných domoch závisí od dĺžky fixácie, ale aj ďalších podmienok, ako je aktívny účet, poistenie úveru či sporiaci účet,“ poznamenala Z. Šimonová. Kým pred tromi rokmi Slováci pri 90-tisícovej hypotéke so splatnosťou úveru na 30 rokov platili mesačne splátku vo výške 323,29 eura, v súčasnosti pri rovnakej sume zaplatia mesačne splátku len 272,84 eura. „Refinancovaním starších úverov na bývanie tak môžete výrazne ušetriť,“ upozornila Z. Šimonová.

Naďalej platí, že práve teraz môže klient pri prenose existujúcich úverov do inej banky ušetriť. Bankové domy však každú žiadosť vyhodnocujú individuálne a pri posudzovaní rozhoduje história splácania úveru, ako aj prípadné odloženie splátok. „Odporúčam preto klientom, ktorí potrebujú úver a majú schválenú žiadosť o odklad splátok, aby ju zrušili a úver splácali riadnou splátkou,“ upozorňuje úverová analytička.

Ak má klient aspoň jednu riadne zaplatenú splátku, môže požiadať o nový úver. „Chcem však upozorniť, že každá banka má inak nastavený počet riadne zaplatených splátok,“ uzavrela Z. Šimonová. V júni 2020 priemerná úroková sadzba dosiahla úroveň 1,07 perc. p.a., čo v porovnaní s májom predstavuje zníženie o 0,02 percentuálneho bodu (p.b.). V medziročnom porovnaní je zníženie priemernej úrokovej sadzby o 0,52 p.b.

Prevzaté z webu Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/1150-rekordne-nizke-uroky-hypotek-praju-refinancovaniu/

 

Autor: Ingrid Kántorová