phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Záujem o rekreačné nehnuteľnosti rastie

Vydané 16. 7. 2018

Záujem o rekreačné nehnuteľnosti na Slovensku pretrváva aj naďalej. Už minulý rok sa niesol v znamení oživenia tohto realitného segmentu a tento trend pokračuje aj v roku 2018. Podľa údajov portálu Nehnuteľnosti.sk, záujem Slovákov o rekreačné nehnuteľnosti medziročne narástol v 1. štvrťroku 2018 oproti rovnakému obdobiu roku 2017 o 20 %. Tento nárast dopytu logicky potiahol ceny chát a chalúp smerom hore.

Nejde len o uspokojenie aktuálnych potrieb obyvateľov tráviť svoj voľný čas aktívne v prírode, ale vďaka pozitívnej ekonomickej situácii, ide o aj o bezpečnú formu investície do budúcnosti. Tak ako rastú očakávania a nároky klientov v službách, či iných segmentoch nehnuteľností, aj v prípade rekreačných nehnuteľností začali Slováci uprednostňovať vyšší štandard nehnuteľnosti – kvalitne zrekonštruované chaty a chalupy, novšie stavby, atraktívnejšie lokality. „Cena rekreačných nehnuteľností v ponuke realitných portálov sa oproti minulému roku mierne zvýšila, ale je to aj z dôvodu výraznejšieho výskytu zrekonštruovaných chát a chalúp, ktoré majú samozrejme vyššiu cenu, ako tie v pôvodnom stave,“uvádza Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. „Ľudia chcú na chalupe najmä odpočívať a neinvestovať všetok čas do rekonštrukčných prác.“ Najširšiu ponuku rekreačných nehnuteľností aktuálne ponúka Banskobystrický, Žilinský kraj a Košický kraj. Najnižšia ponuka je naopak v Bratislavskom kraji.

Najobľúbenejšie lokality pre rekreačné nehnuteľnosti

Medzi najatraktívnejšie slovenské lokality patria Vysoké a Nízke Tatry a ich lyžiarske centrá. Smeruje sem najviac investícií v oblasti turistického ruchu a najdrahšie apartmány a chaty (viladomy, zruby alebo iné trendové označenie) nájdeme práve tu. Medzi ostatné obľúbené lokality pre rekreačné nehnuteľnosti patrí Záhorie, Malé Karpaty, Myjavské kopanice, Orava alebo Slovenský raj.

Najvyhľadávanejšou lokalitou v mesiaci máj, podľa portálu Nehnuteľnosti.sk, sú na prvom mieste Michalovce (populárna oblasť Zemplínska Šírava), ktoré oproti máju 2017 narástli až o 50 %, na druhom mieste je Modra s nárastom 35 % v počte vyhľadávaní. Naopak Terchová klesla z prvého miesta v roku 2017 na aktuálne tretie miesto ( -8 %). Donovaly si zlepšili svoju pozíciu o 25 % a rebríček top 5 najvyhľadávanejších lokalít pre rekreačné nehnuteľnosti uzatvára Senec s nárastom 30 % oproti máju 2017.

Na Slovensku patria medzi typických kupujúcich mladé rodiny s deťmi, ktoré majú vyriešené prvé bývanie a namiesto kúpy väčšieho domu na predmestí uprednostnia kúpu víkendového domu alebo chalupy. Druhou skupinou sú staršie páry, ktoré už majú dospelé deti a hľadajú novú náplň voľného času. Pre túto skupinu môže byť kúpa rekreačnej nehnuteľnosti alternatívou celoročného bývania v rodinnom dome, pričom byty v meste prenajímajú, alebo predávajú. A je tu aj skupina ľudí v aktívnom veku, ktorí takúto nehnuteľnosť kupujú ako investíciu na prenájom. V takom prípade by chalupa či apartmán mala byť v atraktívnej lokalite poskytujúcej služby, ideálne celoročne. Výnos sa zvýši, ak napr. lyžiarske stredisko poskytuje aj v lete dostatok možností na aktívny odpočinok. Samozrejmosťou by mali byť wellness možnosti. S vlastníctvom rekreačnej nehnuteľnosti sú spojené aj finančné náklady, okrem tých prvotných na jej kúpu, sú to náklady na jej prevádzku počas celého obdobia (daň z nehnuteľnosti, energie, poistenie, náklady na údržbu, opravy, zveľadenie). Preto sa oplatí urobiť si finančný plán ešte v dobe, keď má človek dostatočné príjmy a dokáže si jednoduchšie zaistiť financovanie.

Ako si vybrať správnu lokalitu?

Pri kúpe nehnuteľnosti treba kalkulovať aj s jej lokalitou. Ak aj nejde o prioritný cieľ rekreačnú nehnuteľnosť prenajímať ďalej, treba počítať s možnosťou budúceho možného predaja. Čím viac je atraktívna lokalita, jej stav a okolie, tým viac záujemcov priláka. Samota síce poskytuje najväčšie súkromie, z praktického hľadiska tu však býva problém s úpravou komunikácie v zimných mesiacoch, alebo s dostupnosťou dopravy. Ani blízky sused nebude k dispozícii v prípadoch akejkoľvek kritickej udalosti. Výhodou vidieka - dediny je zase lepšia dostupnosť dopravou, služieb, znižuje sa tu však pocit súkromia. Ďalšou alternatívou sú chatové, alebo skôr záhradkárske oblasti vo väčších mestách. Nejde tu úplne tak o rekreačnú nehnuteľnosť, ale pre aktívny relax v záhrade aj na dennej báze sa tieto typy nehnuteľností tešia veľkej popularite. Ak by mala rekreačná nehnuteľnosť slúžiť na ďalší prenájom, aj keď len v určitých obdobiach roka, pri výbere chaty, či chalupy treba prihliadať na cieľovú skupinu, ktorú chcete k prenájmu prilákať. „Ak by napríklad išlo o rodiny s deťmi, je nutné poskytnúť vyšší komfort a atraktívnu lokalitu,“ uvádza Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. „Zároveň musíte počítať s nákladmi na manažment ubytovaných hostí ako aj na vyššiu mieru opotrebovania zariadení. A musíte byť pripravený obetovať najlepšie časy (obdobia) v sezóne pre hostí a nie pre vlastný relax. Dôležité je aj rozhodnutie, či si prenájmom chcete prilepšiť alebo má ísť o snahu generovať dlhodobejšie a vyššie tržby.“

Aké sú ceny rekreačných nehnuteľností?

„Neexistuje niečo ako priemerná cena rekreačných nehnuteľností“, hovorí Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. „Ceny sa  porovnávajú veľmi ťažko, pretože pri bytoch sú ukazovateľom napríklad štvorcové metre, pri chalupe rozloha nezohráva podstatnú úlohu. Môžeme vidieť akurát absolútnu cenu, ktorú ovplyvňuje, tak ako vždy lokalita, následne štandard a vybavenie.“

Inú cenu majú chaty na brehu jazera alebo na svahoch lyžiarskych centier, kde je výrazným benefitom poloha. Pri novostavbách rekreačných domov v luxusnom segmente nájdeme cenovku aj cez pol milióna eur. Na druhej strane cenového spektra sú staršie chaty a chalupy na samotách s horšou dostupnosťou a mimo hlavných turistických centier. V takýchto prípadoch sa predajná cena pohybuje na úrovni 6 až 7-tisíc eur.

Výrazným faktorom ovplyvňujúcim cenu je technický stav nehnuteľnosti aj jej vybavenie, či má vodu, žumpu, elektrinu, celoročnú dostupnosť autom atď. Štandardnou požiadavkou kupujúcich je, aby chata či chalupa bola dostupná v rozumnom čase z miesta trvalého bydliska. Z praktického hľadiska by to mala byť lokalita v dojazde do dvoch hodín od bydliska. Najväčší záujem je o rekreačné nehnuteľnosti, ktoré majú buď veľké pozemky, teda veľký priestor, ktorý človek kúpou získava, alebo vidiecke pohodlie, o ktoré majú záujem mestskí ľudia. Záujemcovia kupujú viac chalupy než chaty a ideálne dispozičné riešenie má nehnuteľnosť aspoň s dvoma, ideálne s viacerými izbami. „Je nutné určiť si svoje realistické očakávania na veľkosť nehnuteľnosti. Nekupujte chatu pre dve osoby, ak počítate s návštevami rodiny, či známych. Ani priveľká chalupa nie je ideálnym riešením. Väčší priestor prináša vyššie náklady na vykurovanie, opravu a údržbu,“upozorňuje Martin Lazík z portálu Nehnuteľnosti.sk.

Prevzaté z webu reality.sk

Zdroj: https://www.reality.sk/clanok/novinky/zaujem-o-rekreacne-nehnutelnosti-rastie

 

Autor: reality.sk