phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Aj s nohou na brzde ceny nehnuteľností ďalej rastú

Vydané 21. 4. 2018

Prvý štvrťrok tohto roka priniesol na realitnom trhu pokračovanie v raste cien nehnuteľností  vo väčšine krajských miest. Dopyt po nehnuteľnostiach neutícha a je poháňaný pohľadom na cieľovú pásku v podobe možného konca ľahkej dostupnosti financovania vlastného bývania. Očakávané ďalšie opatrenia zo strany Národnej banky Slovenska, ktoré avizovala, rozhýbali ďalších kupujúcich, ktorí by možno s kúpou nehnuteľnosti čakali na neskoršie obdobie. Preto dopyt, napriek už zavedeným opatreniam neochabol a v niektorých segmentoch a lokalitách tak vidíme pokračujúci rast cien nehnuteľností.

Súbeh nižšej ponuky a snahy kúpiť nehnuteľnosť pred platnosťou opatrení NBS v ostatnom štvrťroku zvýšilo ceny na realitnom trhu. Podľa analýz portálu Nehnuteľnosti.sk ceny v segmente 2-izbových bytov na bratislavskom trhu narástli v 1. štvrťroku 2018 oproti poslednému štvrťroku 2017 o 2,6 %. Najdrahšou lokalitou v Bratislave zostáva Staré mesto, na druhom mieste tretí bratislavsky obvod a na treťom mieste Petržalka. Ostatné krajské mestá Slovenska zaznamenali nárast cien 2-izbových bytov v prvom štvrťroku 2018 oproti poslednému štvrťroku 2017 v priemere o 4 %. Najviac rástli cenovky bytov v dvoch košických obvodoch – druhom a treťom až okolo 11 %. Ďalej sa ceny výraznejšie zvýšili v banskobystrickom okrese, o takmer 7 %. A tak zatiaľ čo v poslednom štvrťroku 2017 tu stál 2-izbový byt 73-tisíc eur, v prvom štvrťroku 2018 sme za rovnaký byt zaplatili už 78-tisíc eur. Aj dvojizbové byty v Žiline sú drahšie o takmer 4 %. V prípade 3-izbových bytov sa cenovky v Košiciach, Trnave, Nitre, Žiline a v Banskej Bystrici pohybujú v intervale od 95 – 99-tisíc eur. V Trenčíne a Prešove zaplatíme za 3-izbový byt okolo 80-tisíc eur.

Počkať alebo kúpiť hneď?

„Tí, ktorí vyčkávali s kúpou nehnuteľnosti, alebo len kúpu zvažovali, majú teraz pred účinnosťou zmien, ktoré pripravila NBS, možno na dlhšiu dobu poslednú šancu využiť výhodné podmienky financovania,“ uvádza Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. „Ak ich v rozhodovacom procese pred kúpou bývania brzdí vysoká cena a šanca na pokles cien nehnuteľnosti, musia zvážiť aj možnosť, že teraz možno kúpia nehnuteľnosť o 5 či 10-tisíc eur drahšie, ale neskôr možno nedostanú úver. Alebo ich financovanie bude komplikovanejšie. A nakoniec prerobia aj viac, ako keby prišlo k poklesu cien nehnuteľností o spomínaných 5 až 10-tisíc eur.“

Platí to hlavne pre mimobratislavský realitný trh, kde sa priemerné ceny 2-izbových bytov ustálili v intervale 78 až 85- tisíc eur v mestách ako Košice, Trnava, Nitra, Žilina a Banská Bystrica. Dve krajské mestá sú v prípade 2-izbových bytov na úrovni 65-tisíc, a to Trenčín a Prešov.

Starší byt v cene novostavby

Pri porovnaní starších a nových bytov je zaujímavosťou porovnanie v Bratislave, kde v prípade sledovaných 2-izbových bytov je veľmi malý cenový rozdiel. Napríklad v Ružinove, Novom Meste či v Petržalke je rozdiel medzi starším kompletne zrekonštruovaným bytom a novostavbou „len“ približne 20-tisíc eur. V novostavbe ide o byt v stave holobytu, k užívaniu je teda nutná ešte dodatočná investícia. V základnej cene však hovoríme len o 15 % rozdiele. Obdobnú situáciu nájdeme aj v ďalších krajských mestách, aj keď rozdiel v cene starších a nových bytov je v priemere asi 20 %.

„Z pohľadu na trh a dostupné štatistiky môžeme hovoriť o spomalení aktivít na trhu s nehnuteľnosťami,“ uvádza Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. „Opatrenia NBS sú určite zodpovedné a dobré z makroekonomického pohľadu a môžu nás ochrániť pred ťažším dopadom ďalšej cyklickej krízy. Každé opatrenie má však svoje ale. V tomto prípade na sprísnenie podmienok financovania bývania doplatia prvokupujúci - mladí ľudia a rodiny,“ upozorňuje Martin Lazík. 

Prevzaté z webu reality.sk

Zdroj: https://www.reality.sk/clanok/novinky/aj-s-nohou-na-brzde-ceny-nehnutelnosti-dalej-rastu

 

Autor: reality.sk