phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Hľadáte si nehnuteľnosť? Na toto si dajte pozor!

Vydané 7. 6. 2018

Takmer každý, kto sa raz rozhodol, že si kúpi byt či dom, musel najprv zistiť, ako to na realitnom trhu chodí. Väčšina z nás si kupuje iba jednu nehnuteľnosť za život, preto nemáme miesto na školácke chyby. Aby sme vám to uľahčili, prinášame vám pár cenných rád.

Nehľadajte ideál

Hneď prvá chyba, ktorú mnohí robia, je hľadanie iba ideálnych nehnuteľností. V skutočnosti by ste si mali pozrieť aj tie, ktoré možno na prvý pohľad nespĺňajú všetky vaše podmienky. Neboli by ste prvý, čo sa na náhodnej obhliadke zamiluje do domu, o ktorom by ste inak ani neuvažovali. Ak to aj nebude váš prípad, objavíte množstvo vecí či problémov, ktoré by vám inak nenapadli.

Jeden po druhom

Keď sme už pri obhliadkach, nepreháňajte to s ich početnosťou. Ak na ne chodíte po práci, po ktorej ste unavený, choďte iba na dve až tri obhliadky za týždeň v rôznych dňoch. Veľa ľudí chce za jeden večer vidieť päť domov a bytov, aby to mali z krku. No potom nemajú dosť času ani síl na sústredenie sa, aby sa vyhli rôznym „obchodníckym technikám“ realitných agentov. Nehnuteľnosti, ktoré vás skutočne zaujímajú, navštívte radšej v menej náročných dňoch, prípadne cez víkend, aby ste mali dosť času na ich obhliadku.

Veľa sa pýtajte

O tom, čo si všímať pri obhliadkach, sa toho už popísalo veľa, ale pozrime sa na to očami človeka, ktorý by v tej nehnuteľnosti mal žiť. Naše životy totiž napriek civilizačným výhodám stále ovplyvňujú prírodné sily a fyzikálne zákony. Výhľad je síce veľká pridaná hodnota, no nie za cenu, že vám do polovice domu bude prakticky celý deň pražiť slnko. Pestovanie kvetín v záhrade môžete realizovať iba do okamihu, kým nezistíte, že susedov vysoký plot vám tieni polovicu záhonov. Susedská grilovačka môže byť príjemná záležitosť iba prvý víkend, ale nie, keď sa na susedovom dvore strieda jedna hlučná párty za druhou.

Bývanie v byte, ktorý vám vyhovuje, znamená aj spolužitie so susedmi. Pýtajte sa, kto všetko v dome býva, kto stavbu postavil (aby ste si mohli cez internet overiť povesť dotyčnej firmy) a koľko bytov je prenajatých. Vo veľkých mestách totiž žije veľa ľudí, ktorí tam nemajú trvalý pobyt a na víkendy často odchádzajú. Mnohí majú okrem vlastného auta aj služobné, prípadne v byte pre jednu rodinu býva viacero mladých ľudí. Zaberajú tak napríklad viac parkovacích miest, takže aj keď máte auto, je lepšie mať zastávku autobusu poruke.

Bývanie v dome znamená zohľadniť celú ulicu. Bezprostredných susedov sa radšej opýtajte, či im vadia psy (ak ich máte), prípadne či vám o bývaní v lokalite vedia povedať niečo zaujímavé aj bez realitného agenta. Ak sa chystáte pestovať kvety, pýtajte sa na počet slnečných dní v roku. A ak dochádzate za prácou, kriticky dôležitá je dopravná dostupnosť.

Zistite, či na to máte?

Skôr než začnete hľadať, informujte sa v bankách o hypotékach. Je lepšie byť realista už od začiatku, ako nájsť dom snov a následne zistiť, že si ho ani s hypotékou nemôžete dovoliť. Na druhej strane, stať sa môže aj to, že k dispozícii budete mať väčší objem peňazí, než ste si pôvodne mysleli. Banky v súčasnosti ponúkajú hypotéky s úrokom už od 1 % ročne, ktorý sa dá zafixovať až na päť rokov. Za jej poskytnutie si pritom nepýtajú žiadny poplatok.

Prevzaté z webu nehnutelnosti.sk

Zdroj: https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/102-hladate-si-nehnutelnost-na-toto-si-dajte-pozor/

 

Autor: nehnutelnosti.sk