phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

V máji bol priemerný úrok úverov na bývanie rekordne nízky, objem úverov stúpol

Vydané 30. 7. 2018

Priemerná úroková sadzba na poskytnutých úveroch na bývanie sa v máji 2018 klesla na nové minimum 1,46 %. Podľa analýzy finančno-sprostredkovateľskej spoločnosti Fincentrum to spôsobil blížiaci sa nástup nových opatrení NBS.

V máji dosiahol priemerný úrok úverov na bývanie nový rekord 1,46 %. Klienti bánk si za mesiac požičali vyše 820 miliónov eur. „Očakávame, že júnové čísla budú tiež veľmi vysoké. Klienti sa pred novými opatreniami zo strany Národnej banky Slovenska (NBS) predzásobili. Čas schvaľovania žiadostí sa opäť citeľne predĺžil,“ povedal analytik Fincentra Peter Világi.

Opakuje sa scenár z decembra 2017

Situácia vyzerala podobne aj v decembri minulého roku, keď klienti využívali poslednú šancu na získanie hypotéky pre mladých ešte s pôvodnými a podľa analytika výhodnejšími podmienkami. Vtedy banky za mesiac požičali vyše 826 mil. eur, čo je najvyššia suma od júna 2016. „Zaujímavé bude sledovať, čo prinesie jeseň. Predpokladáme, že financovanie od 80 % hodnoty zakladanej nehnuteľnosti budú banky postupne zdražovať. Na druhej strane sa možno niektorá z inštitúcií opäť pokúsi zabojovať v oblasti refinančných úverov, keďže v tejto oblasti prísnejšie podmienky NBS neplatia,“ uviedol P. Világi.

Nové opatrenia upevnia stabilitu bankového sektora

Nové opatrenia centrálnej banky platné od 1. júla majú obmedziť tempo rastu zadlžovania slovenských domácností, ktoré je najvyššie spomedzi všetkých krajín Európskej únie. NBS zaviedla úverový strop k celkovej výške disponibilných príjmov domácnosti. Väčšina klientov si tak nebude môcť požičať viac ako osemnásobok svojho ročného príjmu. Zároveň sa zvýšila príjmová rezerva, ktorá klientovi musí zostať po odpočítaní výdavkov z 15 na 20 %. Financovanie nad 90 % hodnoty nehnuteľnosti už banky neposkytujú. A postupne sa budú viac obmedzovať aj 80-percentné hypotéky.

Krokom centrálnej banky sa podľa analytika nedá nič vyčítať. „Sú potrebné na udržanie finančnej stability bankového sektora. Avšak aj v súvislosti s pripravovanými zmenami v systéme stavebného sporenia sa bývanie stane najmä pre mladých ľudí menej dostupné. Čo by opäť nemusel byť problém, keby mali alternatívu v podobe nájomného bývania. To však na Slovensku prakticky neexistuje,“ dodal P. Világi.

Objem úverov na bývanie ku koncu mája stúpol na 25,9 mld. eur

Objem úverov na bývanie na Slovensku ku koncu mája stúpol v medziročnom porovnaní o 12,1 %. Ako vyplýva z údajov NBS, ku koncu piateho mesiaca tak dosiahol 25,905 miliardy eur. Z toho objem úverov stavebného sporenia bol na úrovni 2,345 mld. eur. V medziročnom porovnaní sa zvýšil o 4,4 %. Vo financovaní bývania na Slovensku dominuje Slovenská sporiteľňa, ktorej podiel na celkovom objeme poskytnutých úverov dosiahol 27,7 %. Nasleduje VÚB banka s podielom 21,59 %. a Tatra banka s 13,87 %. ČSOB mala podiel 12,27 %. Pri úveroch zo stavebného sporenia dominuje Prvá stavebná sporiteľňa s podielom 83,1 %.

Prevzaté z webu reality.sk

Zdroj: https://www.reality.sk/clanok/novinky/v-maji-bol-priemerny-urok-uverov-na-byvanie-rekordne-nizky-objem-uverov-stupol

 

Autor: reality.sk