phone +421 907 141 666
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Je čas podať priznanie k dani z nehnuteľností. Platiť budete neskôr

Vydáno 22. 1. 2018

Pokiaľ ste sa vlani stali vlastníkom, správcom, nájomcom či užívateľom bytu, pozemku či nebytových priestorov v bytovom dome, musíte do 31. januára 2018 podať daňové priznanie k dani z nehnuteľností. V opačnom prípade vám hrozí pokuta od 5 do 3000 eur.

Táto daň je jednou z miestnych daní a upravujú ju obce či mestá všeobecne záväznými nariadeniami. Správcom dane je obec či mesto, v ktorého katastrálnom území sa vaša nehnuteľnosť nachádza. Platí sa mestám a obciam dopredu. V Bratislave a Košiciach spravujú dane z nehnuteľností magistráty, nie jednotlivé mestské časti.

Kto má povinnosť podať tlačivo

Na podanie daňového priznania k dani z nehnuteľností zostáva už len niečo vyše dvoch týždňov, podať ho treba do konca januára. Upozorňuje na to Združenie miest a obcí Slovenska. Jeho hovorca Michal Kaliňák pre agentúru SITA pripomenul, že daň z nehnuteľností musí podať každá fyzická alebo právnická osoba, ktorá v predchádzajúcom roku nadobudla nehnuteľnosť, alebo u nej došlo k zmene vlastníctva k nehnuteľnosti. U koho nedošlo k žiadnej zmene, nemusí podávať daňové priznanie. Daň z nehnuteľností sa člení na tri časti, a to: daň z pozemkov, daň zo stavieb a daň z bytov a z nebytových priestorov v bytovom dome.

Dva typy daňového priznania

Zákon pozná dva typy daňového tlačiva, a to priznanie a čiastkové priznanie. Priznanie k dani z nehnuteľností podávate vtedy, ak vám vznikla prvá povinnosť podať toto priznanie. Čiastkové priznanie by ste vypĺňali v prípade, ak by ste napríklad kúpili ďalšiu nehnuteľnosť a stali sa jej vlastníkom, nájomcom či užívateľom. Prípadne by došlo k nejakej zmene súvisiacej v súvislosti s vašou nehnuteľnosťou, alebo k zániku vašej daňovej povinnosti.  

„Daňovník si nemusí v priznaní k dani z nehnuteľnosti sám vypočítavať daň. Musí však uviesť číslo parcely, orientačné číslo a súpisné číslo pri stavbách, číslo bytu pri bytoch. Údaje sú uvedené v liste vlastníctva k nehnuteľnosti, alebo v rozhodnutí katastrálneho odboru, alebo v zmluve, ktorou nadobudol nehnuteľnosť," vysvetlila pre TASR Zuzana Onufer, hovorkyňa mesta Bratislava.

Pozor na zbytočné chyby

V prípade bezpodielového vlastníctva manželov podáva tlačivo len jeden z manželov. Pokiaľ ide o nehnuteľnosť v podielov spoluvlastníctve, podávajú vlastníci tlačivo buď každý do výšky svojho podielu, alebo na základe dohody spoluvlastníkov podá daňové priznanie jeden z nich. Svoju povinnosť si však musia splniť, inak by zbytočne riskovali pokutu. Pokuta za nepodanie daňového priznania v lehote je od päť do 3000 eur podľa závažnosti priestupku. „Najčastejšie chyby, ktorých sa daňovníci dopúšťajú sú, že chýba podpis daňovníka, neboli vyplnené priľahlé pozemky či nesprávne zaradenie nehnuteľnosti pri právnických osobách a podobne," podotkla Onufer.

Ako budete platiť daň z nehnuteľností?

Priznanie je možné podať poštou, osobne alebo elektronicky. Keďže do konca januára musíte podať tlačivo k vašim nehnuteľnostiam, na jeho základe vám správca dane pošle rozhodnutie a oznámi vám výšku daňovej povinnosti, zvyčajne v marci či apríli daného roka. Jej splatnosť je 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia.

Chcete úľavu či odpustenie dane? V istých prípadoch, uvedených vo všeobecnom záväznom nariadení, vám to môžu obce či mestá umožniť. Týka sa to najmä ťažko zdravotne postihnutých, poberateľov dávok v hmotnej núdzi či dôchodcov. Nezabudnite však, že o úľavu či odpustenie dane musíte požiadať do 31. januára 2018.

Čo je podľa legislatívy predmetom dane z pozemkov, stavieb či bytov v roku 2018? 

Daň z pozemkov: 
• orná pôda, chmeľnice, vinice, ovocné sady, trvalé trávnaté porasty, 
• záhrady, 
• zastavané plochy a nádvoria, ostatné plochy, 
• lesné pozemky, na ktorých sú hospodárske lesy, rybníky s chovom rýb a ostatné hospodársky využívané vodné plochy, 
• stavebné pozemky. 
  
Daň zo stavieb: 
• stavby na bývanie a drobné stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu, 
• stavby na pôdohospodársku produkciu, skleníky, stavby pre vodné hospodárstvo, stavby využívané na skladovanie vlastnej pôdohospodárskej produkcie vrátane stavieb na vlastnú administratívu, 
• chaty a stavby na individuálnu rekreáciu, 
• samostatne stojace garáže, 
• stavby hromadných garáží, 
• stavby hromadných garáží umiestnené pod zemou, 
• priemyselné stavby, stavby slúžiace energetike, stavby slúžiace stavebníctvu, stavby využívané na skladovanie vlastnej produkcie vrátane stavieb na vlastnú administratívu, 
• stavby na ostatné podnikanie a na zárobkovú činnosť, skladovanie a administratívu súvisiacu s ostatným podnikaním a so zárobkovou činnosťou, 
• ostatné druhy stavieb neuvedené v predchádzajúcich bodoch. 
  
Daň z bytov: 
Predmetom dane z bytov v bytovom dome, v ktorom aspoň jeden byt alebo nebytový priestor nadobudli do vlastníctva fyzické osoby alebo právnické osoby, sú byty a nebytové priestory. 
Byt alebo časť bytu v bytovom dome, ktorý sa k 1. januáru zdaňovacieho obdobia využíva na iný účel ako bývanie, sa v tomto prípade považuje za nebytový priestor.

Prevzaté z webu reality.sk

Zdroj: https://www.reality.sk/clanok/novinky/je-cas-podat-priznanie-k-dani-z-nehnutelnosti-platit-budete-neskor

 

Autor: reality.sk