phone +421 907 141 666
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Ako financovať byt v novostavbe

Vydáno 29. 9. 2018

Financovanie bytu v novostavbe má svoje špecifiká. Najmä pokiaľ byt ešte nie je skolaudovaný resp. výstavba ani nezačala.

Kým pri kúpe staršieho bytu môžu majitelia vyžadovať peniaze v hotovosti, novostavbu ľudia najčastejšie financujú cez hypotéku. Poradíme vám, aké máte možnosti a na čo si treba dávať pozor.

Pri kúpe nového bytu sa najčastejšie využíva hypotekárny úver, stavebné sporenie, prípadne ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania závisí od vašej finančnej situácie, ale aj od podmienok pri kúpe bytu, ktoré určí developerská spoločnosť.

Ak by ste kupovali skolaudovaný byt, ktorý je dokončený tak ide o klasickú kúpu bytu, ktorá nebýva komplikovaná. Kým bytový dom nie je postavený alebo jeho výstavba developerom ešte prebieha a kupovaný byt je vo výstavbe, hovoríme o projektovom financovaní alebo inak, o financovaní v developerských projektoch.

Tu môžu nastať dve situácie – banka, ktorú ste si vybrali na financovanie hypotékou, je financujúcou bankou aj pre developera, ktorý realizuje výstavbu bytového domu alebo je to iná banka. Pravidlá splácania nemusia byť veľmi odlišné, ale jednoduchšie pre ohodnotenie či zakladanie bytu a čerpanie minimálnej prvej tranže teda prvá splátka, bývajú - ak je financujúca banka tá istá - predsa len jednoduchšie.

AKÚ NEHNUTEĽNOSŤ ZALOŽIŤ

Developerské spoločnosti zvyčajne vyžadujú už pred podpisom zmlúv zloženie rezervačného poplatku napríklad 2 000 eur. Táto suma nebýva vysoká, pri podpise zmluvy je potom určený plán splátok, tieto splátky tvoria vždy určité % z ceny bytu.

Teoreticky by ste mohli založiť banke akúkoľvek inú nehnuteľnosť vo svojom vlastníctve alebo vo vlastníckej inej osoby, napríklad rodičov, ale v praxi je to najčastejšie práve financovaný byt vo výstavbe, ktorý je predmetom zabezpečenia pre vašu hypotéku. Banka si byt ohodnotí a všetko ostatné zabezpečí.

NEBOJTE SA POŽIADAŤ O RADU

Poraďte sa. Projekty financovania môžu mať svoje špecifiká, ktoré Vám vysvetlia odborníci – a Vy predsa chcete čo najskôr bývať vo svojom. Preto je konkrétna rada veľmi dôležitá.

Ak sa rozhodnete pre hypotekárny úver, mali by ste rátať aj s tým, že úver vo výške 100 %  už dnes banky vzhľadom na existujúcu legislatívu neposkytujú. Kto potrebuje viac ako 80 či 90 %  hodnoty založenej nehnuteľnosti, môže skombinovať hypotéku so spotrebným úverom. Požičať si však do výšky 80 % z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti nie je zvyčajne problém. Ideálne ak ste doteraz sporili a máte aspoň 10 % z ceny bytu nasporených. Sporenie Vám nielen pomôže na začiatku, ale môžete vďaka nemu získať aj výhodnejšiu úrokovú sadzbu na hypotéke. Nezabudnite ani na poistenia, nikdy neviete, čo sa raz môže stať.

ČO PONÚKAJÚ DNEŠNÉ HYPOTÉKY

Banky poskytujú hypotekárny úver klientom, ktorí preukážu dostatočnú bonitu a banka môže zriadiť záložné právo. Banky  pri hypotékach ponúkajú viacero možností úrokovej sadzby. Najčastejšie si môžete vybrať medzi fixovanou sadzbou na 1 až 10 rokov. Keďže stále pretrváva obdobie nízkych sadzieb, je výhodné si fixovať sadzbu na dlhšie, minimálne 3 alebo 5 rokov. Dĺžka splatnosti celej hypotéky je zvyčajne od 5 do 30 rokov a úver vám poskytnú od výšky 7 či 10 000 Eur. Maximálna výška úveru závisí najmä od vašej schopnosti  splácať úver a od hodnoty, ktorú má zakladaná nehnuteľnosť. Hypotekárny úver môžete čerpať dvoma spôsobmi – jednorazovo alebo postupne v jednotlivých tranžiach. Závisí to od toho, ako ste sa s bankou dohodli a či ide o výstavbu bytu alebo kúpu dokončeného bytu po kolaudácii. Pri kúpe dokončeného bytu je vhodnejšie  jednorazové čerpanie,  ak ide o financovanie v projekte, kde byt ešte dokončený nie je prípadne jeho výstavba ani nezačala, určite bude potrebné postupné čerpanie úveru v tranžiach. Ich výška a počet závisí od konkrétneho financovania – teda od podmienok banky a developera.

Prevzaté z webu novostavby.sk

Zdroj: https://www.novostavby.sk/blog-novostavieb-a-developerskych-projektov/174-ako-financovat-byt-v-novostavbe/?_ga=2.248966279.1002354238.1538204086-1021912115.1513506377

 

Autor: slsphypoteka.sk