phone +421 907 141 666
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Slovensko sa teší mega prílevu kórejského kapitálu

Vydáno 2. 12. 2019

Stredná a východná Európa i Slovensko pociťujú prudký rast investícií do nehnuteľností z Južnej Kórei, čo nemá obdobu. Stredobodom záujmu sú hlavne prosperujúce metropolitné mestá. Potvrdzuje to správa Colliers International, Skanska a Dentons.

Podľa najnovšej správy o investovaní do regiónu strednej a východnej Európy (SVE) s názvom Prosperujúce metropolitné mestá (Thriving Metropolitan Cities), vlajkovej publikácie spoločností Skanska, Colliers International a Dentons, sa očakáva, že tento región bude naďalej rásť. Najväčším zdrojom cezhraničného kapitálu na svete je už štyri roky za sebou región APAC, v rámci ktorého Singapur a Južná Kórea obsadili popredné miesta. V tomto roku zaznamenalo vstup kórejského kapitálu aj Slovensko, keďže trend prílevu kórejského kapitálu do celej strednej a východnej Európy pokračuje a stúpa.

Kóreu zaujímajú naše kancelárske budovy

Priaznivá hospodárska situácia a veľmi dobrý výkon miest nášho regiónu zvyšujú dopyt po nových investíciách, a to aj na kancelárskom trhu. Kancelárske priestory v posledných rokoch rástli a v súčasnosti v celej SVE dosahujú 21,8 milióna m2. Predpokladá sa, že do konca roka 2021 by sa táto ponuka mala zvýšiť o ďalších 20 % na 26,5 miliónov štvorcových metrov. Jedným z najdôležitejších trendov je skutočnosť, že silný rozvoj kancelárskeho trhu prilákal bezprecedentný prílev zámorského kapitálu siahajúceho od južnej Afriky po Áziu. Kým v roku 2013 náš región predstavoval menej ako 3 % celkového kapitálu vynaloženého ázijskými investormi mimo ich domovského kontinentu, tento rok tento počet vzrástol na 9,5 % a v rámci Európy stúpol na 14,5 %. Celková hodnota ázijského kapitálu investovaného priamo v SVE je 7,7 miliardy eur, čo možno porovnať s prílivom nemeckého kapitálu vo výške 8,6 miliardy eur. „Ako najväčší developer kancelárskych budov v regióne sme pozorovali prílev zahraničných investorov s veľkým záujmom, najmä ázijských investorov, ktorí hľadajú kancelárske aktíva na trhoch strednej a východnej Európy,“ uviedol Adrian Karczewicz, vedúci divízie predaja majetku Skanska Commercial Development SVE, „Noví hráči, najmä z Južnej Kórey, sú na trhoch strednej a východnej Európy čoraz aktívnejší. Vedia, že v strednej a východnej Európe môžu nájsť tie najlepšie kancelárske budovy, ktoré v budúcnosti ponúknu konkurencieschopnosť a vyššiu návratnosť investícií. “

 

Bratislava v prvej 15-ke

Správa, okrem prehľadu kapitálového a investičného trhu v SVE, podrobne popisuje rozvoj miest v tomto regióne, ktoré prešli hlbokými ekonomickými a sociálnymi transformáciami. „Pre tých, ktorí žijú a pracujú v krajinách SVE, je vývoj hlavných miest za posledných desať rokov nepopierateľný a inšpirujúci. Kvalita života sa dramaticky zvýšila, domáce a medzinárodné investície rastú rekordným tempom. Táto správa poukazuje nielen na rozdiely medzi kľúčovými mestami strednej a východnej Európy, ale aj na rozdiely v porovnaní s ich etablovanými európskymi náprotivkami. Sme presvedčení, že tento región ponúka najlepšie príležitosti pre stabilizovaný rast v Európe a fakty to jednoznačne podporujú,” uviedol Luke Dawson, generálny riaditeľ a vedúci kapitálových trhov v strednej a východnej Európe, Colliers International.

Prevzaté z webu nehnuteľnosti.sk

Zdroj: https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/724-slovensko-sa-tesi-mega-prilevu-korejskeho-kapitalu/

 

Autor: Ingrid Kántorová