phone +421 907 141 666
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Poskytovanie úverov sa od 1. júla opäť sprísňuje

Vydáno 17. 7. 2019

Národná banka Slovenska NBS aj v tomto roku pokračuje regulácii zadlžovania Slovákov. Od 1.7.2019 môžu presiahnuť výšku 80 % z ceny nehnuteľnosti len 2 z 10 hypoték. Zníži sa aj počet klientov, ktorí môžu prekročiť 8-násobok čistého ročného príjmu.

Poskytovanie úverov v slovenských bankách sa postupne sprísňuje. Opatrenia NBS, ktoré postupne vstupujú do platnosti od júla minulého roka, majú priniesť rovnováhu na trhu s realitami a aj úvermi na bývanie. Zatiaľ sa obavy z toho, že výrazne obmedzia poskytovanie úverov, nenapĺňajú. Od 1. júla však pribudnú ďalšie sprísnenia.

Od júla bude menej výnimiek

Regulácia NBS bude od júla pokračovať formou znižovania poskytnutých výnimiek. Doteraz banky mohli poskytnúť 4 z 10 hypoték vo výške od 80 do 90 % ceny nehnuteľnosti. Od 1.7. bude možné poskytnúť len 20 percent hypoték, ktoré môžu presiahnuť výšku 80 percent z ceny nehnuteľnosti. Počet výnimiek sa zníži aj v prípade prekročenia dlhového stropu. Do súčasnosti bolo možné poskytnúť 5 z 10 úverov, ktoré by u klienta prekračovali 8-násobok jeho čistého ročného príjmu. Po novom, teda od 1. júla, budú banky poskytovať len 10 % výnimiek. Z toho 5 % bude určených pre mladých do 35 rokov s limitom do 9-násobku čistého ročného príjmu, a 5 % pre klientov starších ako 35 rokov bez stanoveného dlhového stropu.

Ako je možné dofinancovať

Klienti, ktorí chcú svoje bývanie financovať hypotékou, majú niekoľko možností, ako doplniť chýbajúce financie, na ktoré im poskytnutá hypotéka nestačí. Prvou z nich je založenie rodičovského bývania, po splatení časti úveru je možné rodičovské bývanie vyňať z bankovej zábezpeky. Druhá možnosť počíta so spoludlžníkom na hypotekárnom úvere, čo môže výrazne znížiť úrok a zároveň zvýšiť požičanú sumu. Hypotéku môžete dofinancovať aj vysokým jednorazovým vkladom do stavebného sporenia a čerpať stavebný úver. Štvrtá možnosť je spotrebný úver, ale v konečnom dôsledku sa považuje za najnevýhodnejšiu formu dofinancovania.

Predošlé opatrenia obmedzili objem len mierne

NBS začala zavádzať regulačné opatrenia proti zadlžovaniu už v roku 2017. Zrušili sa stopercentné hypotekárne úvery, zaviedol sa maximálny dlhový strop, obmedzil sa počet schválených žiadostí na hypotéky v rozmedzí 80 až 90 percent ceny nehnuteľnosti a postupne sa zmenšuje počet výnimiek, ktorým banky takúto hypotéku poskytnú. Podľa NBS rast úverov spomaľuje, čo však nemusí byť len zásluhou zavedených regulácií. Dôvodom môže byť aj silnejšia vlna poberania úverov po ohlásení prísnejšieho poskytovania a preúverovanosť slovenských domácností. Napriek spomaleniu je zadlženosť Slovákov stále nad priemerom krajín strednej a východnej Európy.

Podmienky hypoték sú stále prijateľné

Dopyt po hypotékach súvisí aj s tým, že hypotéky na Slovensku sú lacnejšie aj v porovnaní s inými európskymi krajinami. Priemerná úroková sadzba sa v januári tohto roka pohybovala na úrovni 1,5 %. Priemer eurozóny je na úrovni približne 1,9 %. V Česku je priemerná úroková sadzba úverov na bývanie až 2,9 %. Napriek obmedzeniam je dopyt po nových hypotékach stále obrovský. Dokladujú to čísla nových hypoték za marec 2019. Banky poskytli nové úvery za 793-miliónov eur, čo je nový rekord po posledných opatreniach NBS v júli 2018, ktoré mali za cieľ znížiť záujem ľudí o úvery

Prevzaté z webu nehnutelnosti.sk

Zdroj: https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/542-poskytovanie-uverov-sa-od-1-jula-opat-sprisnuje/

 

Autor: Nehnuteľnosti.sk