phone +421 907 141 666
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Nové maximá realitného trhu

Vydáno 5. 8. 2018

Druhý štvrťrok tohto roka priniesol na realitnom trhu pokračovanie v raste cien nehnuteľností. Trh bol aj v tomto období poháňaný pozitívnym faktorom nízkych úrokových sadzieb, rastom zamestnanosti, priemernej mzdy a dobrými ekonomickými vyhliadkami. Tieto stimulujúce fundamenty sa nezmenili, a preto neprišlo ani k zmene rastového trendu. Navyše ešte v prvom štvrťroku 2018 malo Slovensko druhý najvyšší rast úverov domácnostiam z krajín EÚ. Zatiaľ čo v prvom štvrťroku zdraželi najmä nehnuteľnosti mimo hlavného mesta, podľa analýz portálu Nehnuteľnosti.sk, sa v 2. štvrťroku 2018 rastom cien dostala do popredia prekvapivo Bratislava. Pozoruhodný je aj rast cien v okrese Banská Bystrica, ktorý za ostatný rok predviedol prírastky na úrovni neuveriteľných 20 %. Týmto nárastom sa však len dotiahol na úroveň ostatných krajských miest. Slováci, ktorí v druhom štvrťroku hľadali bývanie, prejavili najväčší záujem o kúpu bytu, a to až 46 % z nich. Naopak 39 % Slovákov vyhľadávalo bývanie v rodinných domoch.

„Dynamika medziročného rastu cien nehnuteľnosti stále nechce poľaviť. Rast priemernej ceny bol v medziročnom porovnaní druhého štvrťroku 2018 vs 2017 zaznamenaný hlavne v segmente 3-izbových bytov a po dlhšom období bol výraznejší v Bratislave,“ uvádza Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. „Štatistické zvýšenie tejto priemernej ceny môže byť posilňované zmenou v zložení ponuky voľných nehnuteľností, keď výraznejšie zastúpenie získavajú novostavby a drahšie byty, keďže  tie lacnejšie a dostupnejšie byty sa rýchlejšie predávajú.“

Medzištvrťročný priemer nárastu cien bytov v Bratislave v segmente 2-izbových bytov bol na úrovni 3,65 % a 3,85 % v prípade 3-izbových bytov. V oboch prípadoch je to najvyšší medzištvrťročný nárast za ostatné dva roky pre hlavné mesto. Časť Bratislavy, kde cenovky bytov poskočili najviac, je v prípade 2-izbových bytov tretí bratislavský obvod. Konkrétne ide o nárast na úrovni 6,82 %, čo v reály predstavuje, že priemerná absolútna cena bytu v tomto obvode sa zo sumy 132-tisíc eur v 1. štvrťroku 2018 vyšplhala až na 141-tisíc eur počas druhého štvrťroku. Celkovo môžeme povedať, že v Bratislave sa priemerná absolútna cena za 2-izbový byt pohybovala v druhom štvrťroku v Bratislave na úrovni 137 400 eur. Najväčší dopyt bol po 2-izbových a 3-izbových bytoch v bratislavskej časti Ružinov, následne po 3-izbových bytoch v Petržalke a 2-izbových bytoch v Novom meste, vyplýva to z dát portálu Nehnuteľnosti.sk.

Z ostatných miest si našu pozornosť zaslúži v prípade 2-izbových bytov už spomínaná Banská Bystrica, ktorá si za druhý kvartál pripísala viac ako 5 % nárast cien a Žilina, ktorá podľa analýz portálu Nehnuteľnosti.sk skončila tesne pod 5 %.

Zaujímavá zmena nastala v medzištvťročnom porovnaní aj v prípade 3-izbových bytov v Košiciach, kde bol nameraný až viac ako 4 % nárast priemernej ceny. Absolútnym skokanom je prvý košický obvod, kde ceny 3-izbových bytov narástli až o 7,6 % a tiež tretí košický obvod s 6,45 % nárastom. Výrazný nárast v okrese Košice I bol spôsobený hlavne segmentom novostavieb, kde v prípade 3- izbových bytov nájdeme cenovku vysoko nad okresným priemerom, v mnohých prípadoch je to cena aj cez 150 000 eur. Košice v segmente 3-izbových bytov nasledovala už spomínaná Bratislava a za ňou Žilina.

„Vysoký medzištvrťročný nárast cien v bratislavských okresoch nastal pravdepodobne preto, že po zavedení opatrení NBS sa bude podľa výpočtov bánk a expertov reálne zhoršená dostupnosť hypoték práve v Bratislave,“ konštatuje Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. „Ak toto predpokladali aj záujemcovia o bývanie, tak vedeli, že svoje rozhodnutie by už nemali ďalej odkladať.“

Postupné sprísňovanie podmienok v hypotekárnom úverovaní tak už dlhšiu dobu vytváral tlak na kupujúcich. Predpokladom je, že k uvoľneniu tlaku príde už počas tohto leta, aj keď sprísňujúce opatrenia NBS budú postupne zavádzané až do 1.7.2019. „Najdôležitejšia novinka celkového zadlženia k príjmu je však už v platnosti a budeme sledovať, ako sa s touto novinkou vysporiada trh s nehnuteľnosťami. Je pravdepodobné, že bankový sektor bude mať naďalej snahu lákať nových klientov na nízke úrokové sadzby. Pozitívom finančného trhu je stále veľmi dobrá platobná disciplína a nízka miera zlyhaných úverov. Nasledujúce mesiace budú poznačené dovolenkovým obdobím, preto ďalší vývoj naznačia až mesiace po lete a tradičná, silná jeseň v realitnom segmente. Nebude však prekvapujúce, ak nasledujúci – 3. štvrťrok nebude kopírovať rast cien uplynulého štvrťroku a prinesie skôr stagnáciu cien,“ uvádza Martin Lazík z portálu Nehnuteľnosti.sk.

Prevzaté z webu nehnutelnosti.sk

Zdroj: https://www.novostavby.sk/blog-novostavieb-a-developerskych-projektov/147-nove-maxima-realitneho-trhu/

 

Autor: nehnutelnosti.sk