phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Zarábali ste vlani na prenájme? Nezabudnite ich správne zdaniť

Vydané 25. 2. 2018

Ak ste vlani prenajímali nehnuteľnosť a mali z nej príjmy, do konca marca tohto roka musíte podať daňové priznanie a riadne ich zdaniť. Na čo sa teda oplatí v takýchto prípadoch myslieť?

Dane si musíte správne vypočítať

Daňové priznanie musíte podať vtedy, ak úhrn všetkých vašich zdaniteľných príjmov za minulý rok presiahol u vás ako u fyzickej osoby viac ako 1901,67 eura. Príjem z prenájmu nehnuteľností je oslobodený od dane z príjmov do výšky 500 eur za dané zdaňovacie obdobie. Teda pokiaľ ste zarobili viac, do základu dane si zahrniete len príjem z prenájmu presahujúci túto sumu. Ak ste prenajímali nehnuteľnosť ako manželia, môžete si príjmy rozdeliť na polovicu alebo v ľubovoľnom pomere a túto sumu si môžete v plnej výške odpočítať obaja.

Zdaniteľné príjmy z prenájmu (po odpočítaní sumy oslobodenia 500 eur) sa uvádzajú v daňovom priznaní k dani z príjmov fyzickej osoby typu B. Pri príjme z prenájmu sa nedajú použiť paušálne výdavky, ale len skutočné. Doklady o príjmoch a výdavkoch sa k priznaniu neprikladajú.

Podnikatelia môžu využiť aj „paušál“

Na prenájom ste si mohli založiť aj živnosť a rozhodnúť sa v tomto prípade môžete ako podnikateľ, či si uplatníte skutočné alebo paušálne výdavky (60 percent z dosiahnutých príjmov, maximálne 20-tisíc ročne).

Pamätajte však ako samostatne zárobkovo činná osoba na to, že ak vlani vaše úhrnné príjmy prekročili sumu 5 472 eur, vznikne vám v tomto prípade povinnosť platiť od 1. júla 2018 odvody do Sociálnej poisťovne. Rovnako vás nemusia minúť ani zdravotné odvody. Preto si zvážte, či nie je pre vás výhodnejšie zaplatiť jednorazovo vyššiu daň, ako celý ďalší rok platiť odvody. Paušálne výdavky však nemôžete využiť, pokiaľ na príjmy z prenájmu nemáte živnosť, ale len príjmy na základe registrácie na finančnej správe.

Pozor na platenie preddavkov

Ak máte vysoké zárobky z prímov z prenájmu, môže vám vzniknúť povinnosť platiť preddavky na daň z príjmov. Platí to v prípade, že vaša daňová povinnosť bude za vlaňajšok vyššia ako 2500 eur a nižšia ako 16 600 eur, vtedy vám vyjdú štvrťročné preddavky. Pokiaľ by vám vyšla vyššia daň ako 16 600 eur, musíte platiť mesačné preddavky. Ak nemáte nehnuteľnosť zahrnutú v majetku a váš byt či dom je bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, je pre obidvoch výhodné rozdeliť si dosiahnutý príjem z prenájmu v rovnakom pomere, prípadne v inom, ktorý je pre vás výhodnejší. Preddavky na daň vás potom pravdepodobne minú.

Právnické osoby podávajú tlačivo elektronicky

Prenajímať nehnuteľnosť môžete bez ohľadu na to, či ste alebo nie ste podnikateľom. Čo však v prípade, ak prenajímate nehnuteľnosť ako právnická osoba? Nezabudnite, že od 1. januára 2018 sa povinná elektronická komunikácia s finančnou správou rozšírila na všetky právnické osoby zapísané v obchodnom registri, aj ich zástupcov. V praxi to znamená, že aj daňové priznanie za minulý rok musíte podať už len elektronicky, a to do 31. marca. Pokiaľ vám na dane chýbajú peniaze, alebo potrebné podklady, môžete daniarom elektronicky oznámiť predĺženie lehoty na podanie tlačiva o tri, maximálne šesť mesiacov pri príjmoch z cudziny. Od 1. júla to čaká aj všetky fyzické osoby – podnikateľov a ich zástupcov.

Prevzaté z webu reality.sk

Zdroj: https://www.reality.sk/clanok/novinky/zarabali-ste-vlani-na-prenajme-nezabudnite-ich-spravne-zdanit

 

Autor: reality.sk