phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Vlastné bývanie riešime väčšinou po tridsiatke

Vydané 7. 2. 2018

Postav dom, zasaď strom... Našetriť si na nové bývanie je zvyčajne dlhodobá investícia. Ukazuje sa, že mladí tento krok odďaľujú až po tridsiatke. A neponáhľajú sa ani so svadbou.

Posledné slovenské štatistiky hovoria za všetko. Priemerný vek ženíchov prevyšuje 31 rokov a hranicu 30 rokov prekračujú už aj nevesty. V 90. rokoch sa štyridsiatničky pomaly pripravovali na úlohu starej mamy, dnes v tomto veku kupujú výbavu pre deti. Tento posun sa odráža aj na veku klientov, ktorí riešia vlastné bývanie.

Pod jednou strechou s rodičmi. Aspoň na začiatok

Viacgeneračné bývanie bolo pred desiatkami rokov bežnou vecou hlavne na vidieku. Dnes sa k tejto myšlienke mladí ľudia vracajú ako k jednej z možností, ako slušne bývať, keď chýbajú v rodine financie...  Ako vyplynulo z aktuálneho prieskumu Poštovej banky, až 76 % Slovákov od 15 do 30 rokov žije s rodičmi. Mladí sa osamostatňujú väčšinou až v momente, keď si nájdu životného partnera, s ktorým si budujú rodinu a zabezpečujú domov. Do banky prichádzajú s cieľom financovať svoje bývanie po tridsiatke.

„Priemerný vek žiadateľov o úver na bývanie za účelom nadobudnutia nehnuteľnosti je 33 rokov. Tento krok súčasná generácia čoraz viac odďaľuje. Najviac žiadateľov o úver je vo vekovej kategórii 31 – 40 rokov," spresňuje pre TASR hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Prenájom či hypotéka? Treba sa správne rozhodnúť

Uvedený prieskum len odráža skutočnú situáciu na realitnom trhu. Bývanie v podnájme či prenájme býva zvyčajne výhodné pre tých mladých, ktorí ešte netušia, kde chcú žiť alebo sa chystajú cestovať. Výhodou je sloboda, ktorú táto forma bývania predstavuje. No mať vlastné bývanie, to je radosť a zároveň záväzok. Najmä v dobe, keď si na to „svoje“ musíte požičať od banky a bez hypotéky sa zvyčajne nepohnete.

„Pri dnešnej situácii na hypotekárnom trhu sa dá pekne ušetriť na vyriešení vlastného bývania. Prenájom jednoizbového bytu pre mladý pár alebo trojizbového pre rodinu stojí často viac, ako keby platili hypotéku spolu s energiami za vlastné bývanie," tvrdí Martin Daráš, odborník na osobné financie z Partners Group SK.

Chceme sa sobášiť, avšak až vo vyššom veku

Všeobecne panuje názor, že mladému človeku stačí menší byt. Býva zvyčajne lacnejší ako väčšie byty a single človek aj tak väčší priestor nepotrebuje.  Sobášom sa však všetko zmení. V roku 2007 uzavrelo sobáš 27 437 párov, v roku 2016 ich bolo 29 897. Za posledných desať rokov sa zvýšil nielen záujem o manželstvo, ale aj vek sobášených snúbencov, ktorý bol v minulosti dlhodobo nízky.

„Podľa údajov Štatistického úradu SR jeho výraznejší rast sledujeme od začiatku 90. rokov dvadsiateho storočia, a to u oboch pohlaví. U mužov od roku 2007 prevyšuje 31 rokov a vekový posun nastal aj u nežnejšieho pohlavia. Kým priemerný vek nevesty pred desiatimi rokmi bol 28,2 roka, teraz sa dostal nad hranicu 30 rokov. Priemerný vek snúbencov pri sobáši sa za uplynulé desaťročie zvýšil o 2,4 roka u mužov a o 2,5 roka u žien, keď páni mali v roku 2016 priemerne 33,6 roka a dámy 30,7 roka," uzatvára analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Prevzaté z webu novostavby.sk

Zdroj: https://www.novostavby.sk/blog-novostavieb-a-developerskych-projektov/41796-vlastne-byvanie-riesime-vacsinou-po-tridsiatke/

 

Autor: novostavby.sk