phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Ožíva investovanie do rekreačných nehnuteľností?

Vydané 24. 7. 2017

„Chatovanie“ sa dostáva znova do módy a nesúvisí to s internetom. Mnohé lokality po útlme v deväťdesiatych rokoch ožívajú a prichádza nová vlna chatárov. V blízkosti väčšiny veľkých miest na Slovensku nájdeme chatové oblasti, ktoré tvoria základ ponuky tohto typu nehnuteľností. V realitnom svete sa tento segment označuje ako druhé bývanie - „second home“. Segment rekreačných, dovolenkových nehnuteľností je cieľom investovania a to v rôznych formách (priame vlastníctvo, podiely v rezorte, timeshare nehnuteľnosti a pod.). V čase vrcholiacej realitnej bubliny bol tento segment výrazne postihnutý najmä v Španielsku, kde ostali desaťtisíce apartmánov určených pre nemeckých a škandinávskych klientov nepredaných.

Najatraktívnejšie lokality pre rekreačné nehnuteľnosti

Medzi slovenské top lokality patria Vysoké a Nízke Tatry a ich lyžiarske centrá, uvádza portál Nehnuteľnosti.sk.  Smeruje sem najviac investícií v oblasti turistického ruchu a najdrahšie apartmány a chaty (viladomy, zruby alebo iné trendové označenie) nájdeme práve tu. V týchto najatraktívnejších lokalitách boli realizované aj apartmány na investovanie so správou a manažmentom ubytovania (Thermal park Bešeňová, Tatralandia, apartmány na Štrbskom plese, Donovaloch, či v Demänovskej doline). Medzi ostatné obľúbené tradičné lokality „chatovania“ patrí Záhorie, Malé Karpaty, Myjavské kopanice, Orava alebo Slovenský raj.

Na Slovensku patria medzi typických kupujúcich  mladé rodiny s deťmi, ktoré majú vyriešené prvé bývanie a namiesto kúpy väčšieho domu na predmestí uprednostnia kúpu víkendového domu alebo chalupy. Druhou skupinou sú staršie páry, ktoré už majú dospelé deti a hľadajú novú náplň voľného času. Vidiecky domček sa pre nich môže stať aj alternatívou celoročného bývania s vyhliadkou uvoľnenia bytu v meste „mladým“. A je tu aj skupina ľudí v aktívnom veku, ktorí takúto nehnuteľnosť kupujú ako investíciu. V takom prípade by chalupa či apartmán mala byť v atraktívnej lokalite poskytujúcej služby, ideálne celoročne. Výnos sa zvýši, ak napr. lyžiarske stredisko poskytuje aj v lete dostatok možností na aktívny odpočinok. Samozrejmosťou by mali byť wellness možnosti.

Ako sa vyvíjajú ceny rekreačných nehnuteľností?

„Neexistuje niečo ako priemerná cena rekreačných nehnuteľností“, hovorí Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. „Na Slovensku je tento segment reprezentovaný najmä chatami (chalupami, vidieckymi domami). Ceny sa  porovnávajú veľmi ťažko, pretože pri bytoch sú ukazovateľom napríklad štvorcové metre, pri chalupe rozloha nezohráva podstatnú úlohu. Môžeme vidieť akurát absolútnu cenu, ktorú ovplyvňuje, tak ako vždy lokalita, následne štandard a vybavenie.“

Inú cenu majú chaty na brehu jazera alebo na svahoch lyžiarskych centier, kde je výrazným benefitom poloha. Pri novostavbách rekreačných domov v luxusnom segmente nájdeme cenovku atakujúcu až pol milióna eur. Na druhej strane cenového spektra sú staršie chaty a chalupy na samotách s horšou dostupnosťou a mimo hlavných turistických centier. V takýchto prípadoch sa predajná cena pohybuje na úrovni 6 až 7-tisíc eur. „Ceny rekreačných nehnuteľností sa nemenia tak dramaticky ako ceny bytov či domov. Z dlhodobého hľadiska môžeme pozorovať mierny rast priemernej ceny. Vzhľadom na rôznorodú štruktúru ponuky môžeme tento segment označiť skôr za dlhodobo stabilný,“ uvádza Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Čo ovplyvňuje cenu rekreačných nehnuteľnosti?

Výrazným faktorom ovplyvňujúcim cenu je technický stav nehnuteľnosti. Najmä pri rekreačných nehnuteľnostiach, ktoré nie sú využívané celoročne. Chaty cez zimu mrznú, nie sú pravidelne vetrané a prípadné konštrukčné vady sa rýchlejšie a výraznejšie prejavia. Rozdiel v cene vytvára aj pozemok.

V niektorých prípadoch je vo vlastníctve len pozemok priamo pod chatou, inokedy je súčasťou aj hektár pôdy. Cenu ovplyvňuje aj vybavenie nehnuteľnosti, či má vodu, žumpu, elektrinu, celoročnú dostupnosť autom atď. A samozrejme to najdôležitejšie – príroda v okolí.

Štandardnou požiadavkou kupujúcich je, aby chata či chalupa bola dostupná v rozumnom čase z miesta trvalého bydliska. Z praktického hľadiska by to mala byť lokalita v dojazde do dvoch hodín od bydliska. Najväčší záujem je o rekreačné nehnuteľnosti, ktoré majú buď veľké pozemky, teda veľký priestor, ktorý človek kúpou získava, alebo vidiecke pohodlie, o ktoré majú záujem mestskí ľudia. Záujemcovia kupujú viac chalupy než chaty a ideálne dispozičné riešenie má nehnuteľnosť aspoň s dvoma, ideálne s viacerými izbami. Podľa štatistík portálu Nehnuteľnosti.sk bola kategória rekreačných nehnuteľností v 1. štvrťroku 2017 štvrtým najvyhľadávanejším typom nehnuteľností na Slovensku, hneď po bytoch, rodinných domoch a pozemkoch pre rodinné domy.

Ako financovať kúpu chalupy?

Aj na rekreačné nehnuteľnosti niektoré banky poskytnú hypotekárny úver. „Nutné je však dodať, že len okolo 50% z kúpnej ceny,“ uvádza Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. „Výška prefinancovania záleží od typu kupovanej nehnuteľnosti, jej polohy a perspektívy. Pri financovaní sa samozrejme používa aj hotovostná alternatíva, alebo využitie americkej hypotéky so založením primárneho bývania – bytu či domu v meste. Výhodou je, ak sa kupuje tradičný rodinný dom v obci na rekreačné účely. Tam by nemal byť problém s financovaním takmer žiadny.

Prevzaté z webu reality.sk

Zdroj: https://www.reality.sk/clanok/novinky/oziva-investovanie-do-rekreacnych-nehnutenosti

 

Autor: reality.sk