phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Príprava developerského projektu na Slovensku trvá často viac ako tri roky

Vydané 3. 12. 2018

Príprava developerského projektu, od ideového zámeru až po získanie stavebného povolenia, trvá na Slovensku najčastejšie viac ako tri roky, a to v 40 percentách prípadov. Vyplýva to z kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva v treťom štvrťroku 2018 od spoločnosti CEEC Research.

Príprava takmer polovice developerských projektov trvá na Slovensku viac ako 3 roky. Od jedného do dvoch rokov sa čas prípravy pohybuje pri 33 % a 2 až 3 roky pri 27 % týchto projektov. Za hlavnú príčinu tohto stavu developerské firmy považujú príliš silné oprávnenia záujmových spolkov a aktivistov (93 %), duplicitu niektorých úkonov a postupov v rámci územného konania a stavebného konania (79 %) a chýbajúce záväzné časové rámce, v ktorých by stavebný úrad musel rozhodnúť, resp. vydať stavebné povolenie (71 %). Naopak, na komplikovaný a nepružný prístup bánk a iných poskytovateľov externého financovania sa sťažuje najmenej developerov (14 %).

Neefektívna štátna správa

Vyjadrenie od stavebného úradu pri podaní žiadosti o stavebné povolenie dostávajú developerské spoločnosti najčastejšie v lehote 31 až 60 dní (39 % prípadov), prípadne po vyše 90 dňoch (31 %). V prípade vyjadrenia od bratislavského magistrátu je táto lehota v drvivej väčšine prípadov (83 %) dlhšia ako 90 dní. „Privítali by sme transparentnejší a efektívnejší povoľovací proces v jasných časových lehotách, keďže súčasná právna úprava vôbec nerieši postup pre prípad nekonania, čím sa blokuje proces začiatku niektorých konaní,“ uviedol výkonný riaditeľ pre Slovensko v Pente Real Estate Juraj Nevolník. „Vyjadrenia dostávame takmer vždy pred koncom zákonnej lehoty, obyčajne 30 dní. Niektoré inštitúcie štátnej správy ani nezaujíma, čo je v žiadosti napísané a odpovedajú sporadicky, nedostatočne, alebo zabudnú dokumentáciu vrátiť,“ upozornil konateľ spoločnosti HHarchitekt Mikuláš Hladký.

Územné plánovanie zanedbáva asanáciu

Územné plány miest a obcí pri realizácii developerských projektov podľa kvartálnej analýzy najviac zohľadňujú ochranu kultúrneho dedičstva. Ďalej sú zamerané na ochranu životného prostredia a funkčné usporiadanie využívaného územia, najmenej zohľadňujú plochy pre asanáciu a chránené časti krajiny. Bratislavský územný plán najviac podporuje realizáciu bytovej výstavby, potom dobudovanie mestských komunikačných systémov a revitalizáciu športovo-rekreačných priestorov v prírodnom prostredí Malých Karpát, ako aj budovanie nových, najmä vo väzbe na Dunaj. Najmenej zohľadňuje dobudovanie centier mestských častí. S názorom, že naplánovaná výstavba v Bratislave a v iných krajských mestách nereaguje na terajší stav a že neexistuje regulácia výstavby, súhlasí 75 % účastníkov prieskumu spomedzi developerov. V územnom pláne hlavného mesta SR by uvítali v rámci zmien pre jeho ďalší rozvoj najmä dobudovanie dopravnej infraštruktúry a nový generel dopravy.

Prevzaté z webu reality.sk

Zdroj: https://www.reality.sk/clanok/novinky/priprava-developerskeho-projektu-na-slovensku-trva-casto-viac-ako-tri-roky;jsessionid=node01u85chwpe5wew1jrbnnyeic3nq7044409.node0

 

Autor: reality.sk