phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Za najlepšiu dlhodobú investíciu Slováci považujú kúpu nehnuteľnosti

Vydané 5. 11. 2018

Až 62 % Slovákov pokladá kúpu nehnuteľnosti za najlepšiu formu dlhodobej investície. Druhou preferovanou možnosťou je sporiaci účet, na treťom mieste skončili podielové fondy. Vyplýva to z prieskumu banky ČSOB v spolupráci s agentúrou IPSOS.

Nehnuteľnosť ako tradičná istota

„Nehnuteľnosti sa tradične a celosvetovo považujú za veľmi stabilnú formu uloženia a zhodnotenia peňazí. Predstavujú pre ľudí niečo „hmotné“, reálne, využiteľné, čo nie je len na „papieri“, a preto k tomu ľudia často inklinujú," komentuje výsledky Jozef Futrikanič, riaditeľ Odboru financovania nehnuteľností ČSOB. Popularita tejto formy investovania sa v porovnaní s rokom 2016 mierne zvýšila. Pred dvoma rokmi sa k nej prikláňalo 57 % respondentov. Rozhodujúci je v tomto prípade typ nehnuteľnosti a potenciál rastu jej ceny. Ceny nehnuteľností narástli od roku 2003 o asi 90 %, čo predstavuje približne priemerný ročný nárast o 6,5 percenta. „Zároveň sa dvíhali aj ostatné ceny, ako i platy. Ak mal teda niekto peniaze uložené iba doma a nehľadal iné alternatívy zhodnocovania finančných prostriedkov, napríklad fondy, spomínané nehnuteľnosti, akcie, atraktívne dlhopisy a podobne, jeho úspory za posledných 14 až 15 rokov stratili približne 50 % svojej pôvodnej hodnoty,“ pripomína J. Futrikanič.

Sporiace účty bodujú u mladých

Na druhom mieste ako najlepšia dlhodobá investícia skončil sporiaci účet, v prieskume sa k nemu priklonilo 23 % opýtaných. Zaujímavosťou je, že medzi mladšou generáciou sa sporiaci účet umiestnil na prvom mieste. Za najlepšiu formu dlhodobej investície ho označilo 48 % z nich. Na treťom mieste sa umiestnili investície do fondov. Skúsenosť s nimi deklarovalo 20 % mladšej generácie a 54 % starších respondentov. Pre investovanie do fondov motivuje väčšinu z nich možnosť získať finančné prostriedky navyše a zhodnotiť ich lepšie, ako v prípade iných sporiacich produktov. Z údajov banky vyplýva, že klienti uprednostňujú pravidelné investovanie v menších čiastkach, ako alternatívu voči pravidelnému sporeniu na sporiaci účet.

Zlato, kryptomeny a vkladné knižky

Na ďalších priečkach rebríčka nasleduje investičné zlato s podielom 20 % a akcie so 16 %. Kryptomeny by volilo 6 % oslovených. Pomerne výrazné rozdiely z pohľadu veku však nastali v prípade vkladnej knižky. Tú totiž za vhodnú formu dlhodobej investície označilo 17 % mladých, v porovnaní so štyrmi percentami spomedzi staršej generácie.

Prevzaté z webu reality.sk

Zdroj: https://www.reality.sk/clanok/novinky/za-najlepsiu-dlhodobu-investiciu-slovaci-povazuju-kupu-nehnutelnosti;jsessionid=node0icjihjb76cm2c5cdfqmanw0u6671168.node0

 

Autor: reality.sk