phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Stav úverov na bývanie naznačil zmenu

Vydané 2. 9. 2018

Väčšina odborníkov nedočkavo očakávala správu Národnej banky Slovenska (NBS) o stave úverov na bývanie za júl 2018, teda za mesiac, kedy sa prvýkrát aplikovala do praxe ďalšia zmena z dielne NBS pre poskytovanie úverov. Podľa aktuálnej správy NBS prišlo k zásadnej zmene. Za ostatných 18 mesiacov prišlo prvýkrát k negatívnej medzimesačnej zmene, teda k poklesu celkového stavu úverov na bývanie.

„Z uvedených údajov môžeme vyčítať snahu klientov zásobiť sa dobrými úvermi ešte v máji a júni tohto roka,“ uviedol Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Vzhľadom na metodické zmeny pri zbere údajov bánk nie je možné sledovať podrobnejšie informácie v oblasti úverov na bývanie ako to bolo ešte nedávno. V minulosti boli v časti hypotekárnych úverov zverejňované aj počty zmlúv, schválené a čerpané úvery a podobne.

„Je ešte predčasné, na základe jedného mesiaca, hovoriť o trende. Určite však môžeme hovoriť o potvrdení našich predpokladov, že hlavne očakávané zmeny v oblasti úverov boli akcelerátorom rastu zadĺženosti a sekundárne aj cien nehnuteľností v ostatnom období. Na druhej strane je možné očakávať, že opatrenia budú inhibítorom pre nasledovné mesiace,“ konštatuje Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Aktivity na trhu s nehnuteľnosťami však nie je možné zastaviť zo dňa na deň. Po dvoch letných mesiacoch, na základe dát z portálu Nehnuteľnosti.sk, môžeme konštatovať, že záujem o bývanie a nehnuteľnosti ako také neupadol. Súvisí to aj s tým, že veľa nákupov je spojených s predajom staršej nehnuteľnosti a v samotnom trhu s nehnuteľnosti je akumulovaný už veľký kapitál zo strany korporátnych klientov (banky, investori, developeri) ako aj obyvateľstva. Pre prognózovanie nasledovného vývoja trhu s nehnuteľnosťami bude dôležitá jeseň roku 2018.

Prevzaté z webu reality.sk

Zdroj: https://www.reality.sk/clanok/novinky/stav-uverov-na-byvanie-naznacil-zmenu;jsessionid=node01kaoebcfzbas21fegvj4iiz4g02808256.node0

 

Autor: reality.sk