phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Ceny nehnuteľností už nebudú rásť

Vydané 18. 8. 2017

Ceny bytov a domov na slovenskom realitnom trhu už dosiahli svoj strop. V najbližších mesiacoch by sa ich hodnota mala ustáliť. A to hlavne v prípade starších nehnuteľností. Dôvodom je klesajúci dopyt. Ten doteraz ťahali lacné hypotéky, ale aktuálne na realitnom trhu už cítiť vplyv sprísnenia poskytovania hypotekárnych úverov.

„Už je problém dostať hypotéku, dopyt sa postupne naozaj znižuje, čo by sa malo premietnuť aj do cien nehnuteľností,“ povedala realitná maklérka Daniela Danihel Rážová. Ako dodáva, hodnota klesá najmä pri nehnuteľnostiach, ktoré mali nereálne nastavené ceny.

Dostať hypotéku je ťažšie pre opatrenia Národnej banky Slovenska (NBS). Po odrátaní výšky splátky a mesačného životného minima 198,09 eura musí záujemcovi o hypotéku zostať ešte 10-percentná rezerva z príjmu. A to na každého člena domácnosti. Od januára budúceho roka má táto rezerva dosiahnuť 20 percent z príjmu.

Dopyt po nehnuteľnostiach doteraz ťahali lacné hypotéky, ale aktuálne na realitnom trhu cítiť vplyv sprísnenia poskytovania hypotekárnych úverov.

Pre rastúcu mieru zadlženia a stúpajúci počet nesplácaných úverov pristúpila NBS k pritvrdeniu pravidiel aj pre spotrebné úvery. Od 1. januára 2018 bude pri žiadosti o spotrebný úver zohľadnená výška povinnej rezervy minimálne 15 percent. Počítať sa bude z rozdielu príjmov a nákladov na život. Od júla 2018 sa rezerva zvýši na pätinu. V životných nákladoch musia byť započítané aj splátky všetkých existujúcich úverov.

Pripravované sprísnenie spotrebných úverov sťaží kúpu bytu či domu tým, čo chceli nehnuteľnosť dofinancovať práve cez ďalšiu pôžičku. „Tá najmasovejšia skupina záujemcov o dopyt začína mať problém nájsť nehnuteľnosť za cenu, ktorú si môže dovoliť,“ skomentovala Danihel Rážová. Na cenách nehnuteľností sa to podľa nej v plnej miere ukáže do troch-štyroch mesiacov po sprísnení spotrebných úverov, keď predávajúci upravia ceny k reálnemu dopytu.

Plošné zlacnenie nehnuteľností sa však zatiaľ čakať nedá. Realitný trh schladilo nateraz aj dovolenkové obdobie. „Trh v lete funguje v utlmenej aktivite a podstatné zmeny tak môžu nastať až na jeseň,“ tvrdí Martin Lazík z portálu Nehnuteľnosti.sk.

V niektorých lokalitách už podľa riaditeľa odboru financovania nehnuteľností ČSOB Jozefa Futrikaniča cítiť spomalenie predaja. „K rovnováhe medzi dopytom a ponukou by mohlo na trhu prísť počas roka 2019,“ dodal Futrikanič. V hlavnom meste do dvoch až troch rokov. Očakáva preto aj postupnú korekciu a stabilizovanie cien na realitnom trhu.

Dole pôjdu staršie byty

Medzi cenami starších bytov a novostavbami je momentálne minimálny rozdiel. Trh novostavieb nevie totiž ešte stále uspokojiť silný dopyt po kúpe bytov. A to nielen v Bratislave, ale aj v ostatných krajských mestách. „Na ceny tak zatlačí až dokončenie rozostavaných developerských projektov, ktoré stiahne záujem o staršie byty,“ vysvetľuje prezident Národnej asociácie realitných kancelárií a agentúr Ján Palenčár. „V horizonte 6 až 12 mesiacov dôjde k miernemu spomaleniu rastu cien nových bytov a zároveň dôjde k stagnácii až miernemu zníženiu cien starších bytov,“ doplnil Palenčár. Pri domoch a pozemkoch môžu ceny v atraktívnejších lokalitách ešte mierne rásť.

Dlhov sa ľudia nebáli

V posledných rokoch Slováci aj pre nižšie úroky hypoték s kúpou nehnuteľností neotáľali. „Zníženie úrokových sadzieb hypotekárnych úverov neprinieslo možnosť mať nižšie mesačné splátky, ale poskytlo možnosť zobrať si väčší hypotekárny úver a kúpiť si drahšiu nehnuteľnosť,“ skonštatoval Lazík. Ľudia sa báli menej zadlžiť aj kvôli rastu zamestnanosti a platov. Kvôli fixácii na tri až päť rokov sa neobávali ani prípadného nárastu úrokových sadzieb. Ten by ako prví pocítili developeri, u ktorých zostáva doba fixácie nižšia ako jeden rok. Realitný trh ťahali aj banky, ktoré boli otvorené hypotékam. Práve cez nové úvery totiž dobiehali zisk, čo im ubrali nižšie úroky. Aj ochota ísť do vyššieho dlhu tlačila hore ceny na realitnom trhu.

Prevzaté z webu byvanie.pravda.sk

Zdroj: https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/438345-ceny-nehnutelnosti-uz-nebudu-rast/

 

Autor: Zdenka Kollárová