phone +421 907 141 666
Volajte v po-so: 8-19 hod

BEZPLATNÉ prepojenie na hypotekárneho špecialistu

Prepojenie so špecialistom

Druhé kolo žiadostí k domom s takmer nulovou potrebou energie trvalo len 25 minút

Vydané 6. 7. 2020

Príspevok na rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie získalo 200 vlastníkov takýchto budov. Minister Andrej Doležal avizuje ďalšie kolo podpory ešte v tomto roku.

Elektronické žiadosti o príspevok 8-tisíc eur na nové rodinné domy v energetickej triede A0 mohli Slováci podávať od 1. júla od ôsmej hodiny ráno, pričom za 25 minút sa stanovený počet 200 žiadostí naplnil. Agentúru SITA o tom informoval hovorca ministerstva dopravy a výstavby Ivan Rudolf.

„Tento typ príspevku je už známy, občania sa na druhé kolo výzvy pripravili. Je dobrou správou, že ľudia chcú bývať ekologicky a s ohľadom na životné prostredie, výstavba rodinných domov s takmer nulovou potrebou energie k tomu výrazne prispieva. Budem sa snažiť, aby sme vyčlenili ďalšie finančné prostriedky a vyhlásili tretie kolo ešte tento rok,“ uviedol minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

V poradí druhú výzvu na predkladanie žiadostí o príspevok na rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie vyhlásilo ministerstvo v polovici mája. Aj v tomto kole bola výška príspevku 8 000 eur. Príspevok na rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie možno poskytnúť na nové stavby s podlahovou plochou do 200 metrov štvorcových, na ktoré bolo vydané právoplatné kolaudačné rozhodnutie najskôr v roku 2018. Rodinný dom musí spĺňať požiadavky na energetickú hospodárnosť budov pre budovy s takmer nulovou potrebou energie. Všetky podmienky poskytnutia príspevku verejnosť nájde na webovom portáli byvajteusporne.sk.

Ministerstvo dopravy a výstavby v druhej výzve na predkladanie žiadostí o príspevok na nové rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie vyčlenilo 1,6 milióna eur. Maximálny počet 200 žiadateľov v druhej výzve bolo oproti prvej nižší o tristo, pričom rozpočet pri zachovaní výšky príspevku bol teraz nižší o 2,4 mil. eur. V prvej výzve malo na príspevok pre rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie nárok 500 záujemcov pri celkovom objeme 4 mil. eur. Z prehľadu poskytnutých príspevkov, ktorý rezort dopravy zverejnil na svojom webovom sídle, vyplýva, že v rámci minuloročnej prvej dotačnej výzvy zameranej na takmer nulové domy ministerstvo už vyplatilo dotácie v celkovom objeme 3 184 000 eur. Príspevok k dnešnému dňu rezort priznal celkovo 398 žiadateľom, jedna žiadosť je stále v konaní.

V rozpočte MDV SR na tento rok je na dotácie v oblasti rozvoja bývania vyčlenených celkovo 20 miliónov eur. Okrem dotácií na takmer nulové domy sa však z tohto balíka financujú aj dotácie na zatepľovanie rodinných domov.

Prevzaté z webu Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/1070-druhe-kolo-ziadosti-k-domom-s-takmer-nulovou-potrebou-energie-trvalo-len-25-minut/

 

Autor: Nehnuteľnosti.sk