phone +421 907 141 666
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Mesiac po sprísnení podmienok klesli úroky pod 1 percento: Akú hypotéku môžete dnes v banke dostať

Vydáno 23. 4. 2017

Hľadáte najlepšiu hypotéku? A aký úrok si predstavujete? Je fakt, že Slováci si nikdy na bývanie nepožičiavali lacnejšie ako dnes. V mnohých prípadoch je však v tom nejaký háčik. Aké sadzby banky ponúkajú a čo sa skrýva za bombastickou reklamou? Na čo by ste si mali dať pozor?

Úroky z hypoték dosiahli nové dno. Dve banky minulý týždeň znížili sadzby pod jedno percento. Za každým „výhodným“ produktom sa však čosi skrýva. „Ak by si človek prepočítal, čo by ho to vyšlo spolu s produktmi, ktoré nepotrebuje, možno by zistil, že celkové náklady sú vyššie ako bežne ponúkaný úrok inej banky,“ tvrdí Maroš Ovčarik z Finančného kompasu. Zdalo sa, že sadzby už nemôžu ísť nižšie, lebo bankám by sa to neoplatilo a ani by to nebolo žiaduce. Len v marci museli sprísniť úverové podmienky. Národná banka chce, aby boli čoraz obozretnejšie. „Úrokové sadzby znižujeme, aby sme podporili záujem o financovanie bývania v období, keď na trhu pôsobia niektoré obmedzenia v poskytovaní úverov,“ povedal Dalibor Mička z UniCredit Bank.

V čom je háčik

Poštová banka ponúka úrok vo výške 0,725 percenta. Ako ho získate? Na účtoch v tejto banke, ktoré vlastníte vy alebo vaši príbuzní, musí byť dostatočne veľa peňazí. Tak veľa, že tvoria polovicu požičanej sumy. Napríklad pri úvere vo výške 100-tisíc eur musíte mať úspory 50-tisíc eur.

Refinancovanie sa oplatí okamžite

Maroš Ovčarik, Finančný kompas

Chcel by som upozorniť, aby sa ľudia nerozhodovali pre investíciu do nehnuteľnosti len preto, že úrokové sadzby sú na historických minimách. Pri 30-ročnej hypotéke nerozhoduje, či tri alebo päť rokov budete mať istotu, že sadzba bude nízka. Iná situácia je pri refinancovaní. Refinančná hypotéka dokáže znížiť mesačné náklady okamžite.

Objem úverov rastie

V marci sa sprísnili podmienky poskytovania úverov na bývanie. Analytici napriek tomu, že objem požičaných peňazí vzrástol, očakávajú, že ešte bude rásť. Viaceré opatrenia totiž nabiehajú postupne. Hypotekárny boom zatiaľ neobmedzuje ani rast cien nehnuteľností. A jar je už tradične poznačená zvýšeným záujmom o hypotéky.

Čo sa zmenilo

- čistý príjem žiadateľa sa zníži o životné minimum domácnosti a o splátky hypotéky, úverov a ostatné pravidelné platby

- časť z toho, čo zostalo, sa bude považovať za rezervu

- od marca musí rezerva tvoriť 5 % zostatku, od júla sa bude postupne zvyšovať

- pri úvere na 30 rokov sa zohľadní aj prípadný rast úrokov o 2 %

- obmedzí sa podiel hypoték od 80 % hodnoty nehnuteľnosti

- od marca môžu tvoriť najviac 50 a od júla 40 % objemu nových úverov

Prevzaté z webu cas.sk

Zdroj: https://www.cas.sk/clanok/533963/mesiac-po-sprisneni-podmienok-klesli-uroky-pod-1-percento-aku-hypoteku-mozete-dnes-v-banke-dostat/

 

Autor: cas.sk