phone +421 907 141 666
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Kúpa bytu z papiera – za a proti

Vydáno 24. 11. 2019

V lokalitách s vysokým dopytom po nehnuteľnostiach sa možnosti výberu bytu niekedy zúžia len na kúpu z papiera. Tá je dnes bežnou a často výhodnou formou kúpy napriek niekoľkým rizikám, ktoré sa s ňou spájajú.

Kým niekto považuje kúpu bytu z papiera za výnosnú investíciu, pre iného môže byť tento krok neprijateľným rizikom. Niekedy však situácia na realitnom trhu alebo finančné pomery prinútia vsadiť na túto formu kúpy aj tých, ktorí by sa jej najradšej oblúkom vyhli. V takom prípade ostáva len zohľadniť všetky za aj proti a zvážiť, na čo si dať pri kúpe pozor.

+ Nižšia uvádzacia cena

Práve cena je hlavným lákadlom bytov z papiera. Inak by sa v lokalitách, ktoré slabá ponuka voľných nehnuteľností netrápi, veľmi nepredávali. Ceny sú nižšie hlavne v prvých týždňoch po spustení predaja bytov. S blížiacim sa príchodom kolaudácie následne rastú.

+ Čas na financovanie

Niektorých kupujúcich láka aj možnosť kúpiť byt, ktorého financovanie nemusia riešiť hneď. Developeri totiž pri kúpe bytov z papiera žiadajú iba rezervačný poplatok a zaplatenie zálohy, ktorá sa zvykne pohybovať vo výške od 10 do 20 %. Zvyšná časť kúpnej ceny sa hradí až po odovzdaní bytu do užívania. 

- Hypotéka až po kolaudácii

Financovanie bytu z papiera neprináša iba plusy. Kupujúci síce majú čas na získanie financií, no nejaké peniaze budú potrebovať už pri zložení zálohy. Keďže banky neposkytujú hypotéky na nedostavané nehnuteľnosti, vopred požadovanú sumu si musia zohnať inak.

+ Možnosť nájsť byt na mieru

Náročnejší zákazníci narážajú na problém nájsť byt s vhodnou dispozíciou alebo orientáciou. Práve v ponuke niektorého pripravovaného, resp. rozostavaného projektu sa im môže podariť nájsť objekt spĺňajúci ich nároky. Niektorí developeri zároveň umožňujú kupujúcim čiastočne zasiahnuť do návrhu rozostavaného bytu.

- Možné meškanie výstavby

Prípadné pripomienky voči pôvodným návrhom zo strany kupujúcich síce nebývajú jedinou príčinou omeškania výstavby, no občas prispejú k jej predĺženiu. Častejším dôvodom je však nesprávny odhad developerov, kvôli ktorému niektoré projekty meškajú aj pár mesiacov.

- Riziko neukončenia projektu

Meškanie spôsobuje problémy, neukončenie projektu je hotovou pohromou. Výsledkom sú súdne spory, komplikácie s bývaním či nenaplnené nájomné zmluvy. Takýchto prípadov je však zatiaľ minimum.

5 užitočných tipov ku kúpe bytu z papiera na záver:

- vyhliadnite si projekt od overeného developera

- kupujte čo najskôr, kým sa lepšie byty nepredajú

- preverte si plánovaný návrh bytu a jeho dispozíciu

- poistite sa proti omeškaniu penálmi v kúpnej zmluve

- nezabudnite spojiť kúpu bytu s parkovacím miestom

Prevzaté z webu nehnuteľnosti.sk

Zdroj: https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/737-kupa-bytu-z-papiera-za-a-proti/

 

Autor: Nehnuteľnosti.sk