phone +421 907 141 666
Volejte v po-so: 8-19 hod

ZDARMA propojení na hypotečního specialistu

Propojení se specialistou

Prenajmite byt výhodne

Vydáno 27. 10. 2019

Chystáte sa prenajímať byt? Na čo si dať pozor v prípade, ak tak plánujete urobiť podľa zákona o krátkodobom prenájme bytu.

Nájom bytu sa do roku 2014 riadil paragrafmi Občianskeho zákonníka. Od tohto roka majú majitelia možnosť prenajímať nehnuteľnosť aj podľa zákona o krátkodobom prenájme bytu. Túto právnu úpravu si vyžiadala situácia na trhu s nájomnými bytmi. Občiansky zákonník do veľkej miery zvýhodňoval nájomcov pred prenajímateľmi, mnohí vlastníci sa preto do nájomných vzťahov nepúšťali. V súčasnosti sa veľký podiel novouzatváraných nájomných zmlúv riadi práve novšou legislatívou.

Výhodnosť prenajímania podľa zákona o krátkodobom prenájme bytu spočíva vo viacerých oblastiach. Zmluvu o krátkodobom nájme bytu podľa tohto zákona možno na rozdiel od právnej úpravy podľa Občianskeho zákonníka uzatvoriť len na dobu určitú, najdlhšie na dva roky a za rovnakých podmienok predĺžiť na ďalšie dva roky, a to najviac dvakrát. Nájomný vzťah môže teda trvať najviac šesť rokov, po uplynutí tejto doby však môžu zmluvné strany uzavrieť novú zmluvu. Jednou z povinných obsahových náležitostí zmluvy o krátkodobom nájme bytu je aj formulácia, že zmluva sa spravuje týmto zákonom, aby sa tak predišlo pochybnostiam zmluvných strán o tom, ktorým právnym režimom sa konkrétna zmluva spravuje.

Nájomca musí počítať aj s tým, že výpovedná lehota z nájmu bytu podľa Občianskeho zákonníka je najmenej trojmesačná a za určitých okolností môže byť predĺžená o ochrannú dobu ďalších šesť mesiacov. Zákon o krátkodobom prenájme zaviedol minimálnu výpovednú lehotu jeden mesiac, v prípade presne zákonom definovaných výpovedných dôvodov dokonca len pätnásť dní. Výpovedné lehoty podľa zákona o krátkodobom prenájme začínajú plynúť dňom nasledujúcim po dni doručenia výpovede, zatiaľ čo výpovedné lehoty podľa Občianskeho zákonníka začínajú plynúť až prvým dňom mesiaca nasledujúceho po mesiaci doručenia výpovede.

V prípade skončenia krátkodobého nájmu bytu podľa tohto zákona nevzniká povinnosť prenajímateľa poskytovať nájomcovi bytové náhrady. Občiansky zákonník túto povinnosť ukladá. Zákon o krátkodobom prenájme teda nielenže dáva prenajímateľom možnosť dohodnúť si kratšiu výpovednú lehotu, ale im umožňuje aj zadržať hnuteľné veci nájomcu v prípade, ak sa nájomca dobrovoľne a včas nevysťahuje z nehnuteľnosti a bude mať voči prenajímateľovi nesplatené záväzky.

Krátkodobý nájom bytu predstavuje nájom nehnuteľnosti založený nájomnou zmluvou, ktorá je uzavretá podľa zákona o krátkodobom prenájme, spĺňa náležitosti a na základe ktorej nájom vrátane jeho predĺžení trvá najviac šesť rokov. Zákon sa nevzťahuje na nájomné pomery v bytoch obstaraných podľa osobitných predpisov, na nájomné pomery v služobných bytoch, v bytoch osobitného určenia, v družstevných bytoch, v bytoch vo vlastníctve obcí alebo vyšších územných celkov a vo vlastníctve hlavného mesta SR Bratislavy, mesta Košice a ich mestských častí.

Prevzaté z webu byvanie.pravda.sk

Zdroj: https://uzitocna.pravda.sk/dom-a-byt/clanok/526596-prenajmite-byt-vyhodne/

 

Autor: Zuzana Hlavačková